Pian kaksi vuotta täyttävä voimisteluseura houkuttelee Pirkkalaan satoja harrastajia, ja treenien perässä on jopa muutettu kuntaan – ”Haluamme kauhean paljon tuottaa ihmisille elämyksiä”

Akron Taian alku Pirkkalassa on ollut menestyksekäs niin harrastajamäärissä kuin kisamenestyksessä mitattuna. Seuran jouluesityksessä on mukana satoja akrobatiavoimistelijoita.

AKRON Taian valmistelukeskuksessa Pirkkalan Jasperintiellä mahtuu tekemään näyttäviä temppuja.

PIRKKALAN Vaittin teollisuusalueella sijaitsevassa voimistelusalissa katto on korkealla. Päiden ylle tarvitaan tilaa, kun voimisteluseura Akron Taian akrobatiavoimistelijat valmistautuvat jouluesitykseen.

Voltteja ilmassa, käsilläseisontaa kaverin ojennettujen käsien päällä, heitettynä liitämistä ilman halki – heikkohermoista voisi alkaa jo hirvittää!

Pirkkalalaisseuran jouluesitys Lumihaltia yhdistelee akrobaattiseen taituruuteen teatteria ja laulua musikaalimaisella otteella. Tampereen Sampolassa nähtävässä esityksessä on mukana 10 näyttelijää ja noin 300 voimistelijaa lapsista aikuisiin. Eri näytöksissä esiintyy osin eri voimistelijaryhmiä.

Vaativat tehtävät on esimerkiksi Ella Tiukalla ja Emma Hossilla. Metsähaltiaa esittävä Tiukka ja Lumihaltiana nähtävä Hossi pääsevät esityksessä niin voimistelemaan, näyttelemään kuin laulamaankin.

EMMA Hossi (vas.) ja Ella Tiukka pääsevät jouluesityksessä voimistelun lisäksi näyttelemään ja laulamaan.
ELLA Tiukka muutti Pirkkalaan akrobatiavoimistelun ja Tampereen koulutarjonnan perässä.

ROHKEUTTA voimistelijoilla kuulostaa piisaavan elämässään treenisalin ulkopuolellakin. Tampereen lyseon lukiossa toista vuotta opiskeleva Tiukka muutti puolitoista vuotta sitten perheensä kotoa Janakkalan Tervakoskelta yksin Pirkkalaan jatko-opintojen ja voimisteluseuran perässä.

”Kun pääsin yläasteelta, halusin muuttaa tänne. Tampereella koulut vaikuttivat hyviltä, ja olin nähnyt ja kuullut Akron Taiasta hyvää”, kertoo voimistelua lapsuudesta asti harrastanut Tiukka.

Tampereella asuva Hossi opiskelee neljättä vuotta ilmaisutaitopainotteisessa Tampereen yhteiskoulun lukiossa ja on niin ikään pitkän linjan voimistelija. Hän siirtyi Tampereen Voimistelijoista Akron Taikaan heti helmikuussa 2022, kun pirkkalalaisseura perustettiin.

Akron Taian yrittäjät Petra Uosukainen, Lotta Nuppola ja Heini Väätäinen valmensivat ennen Tampereen Voimistelijoissa.

”Tykkään tosi paljon Petran ja Lotan valmennustyylistä. Se on voimistelijoita kunnioittavaa”, Hossi sanoo.

PETRA Uosukainen kertoo, että Pirkkalassa pian kaksi vuotta toimineen seuran toiminta on hyvässä vauhdissa. Harrastajia Akron Taiassa on nykyään noin 450 ja kisamenestystäkin on tullut. Keväällä seuran voimistelijat toivat akrobatiavoimistelun SM-kisoista kotiin kulta- ja hopeamitalit, ja nyt yksi kokoonpano tavoittelee paikkaa MM-kisoihin.

”Olemme saaneet paljon uusia harrastajia Pirkkalasta ja ympäristökunnista. Tykkäämme olla täällä, paikkana tämä on tosi ihana”, Uosukainen sanoo.

Joulunäytös on seuralle tärkeä näytön paikka.

”Tämä on meille se vuoden kohokohta. Haluamme kauhean paljon tuottaa ihmisille elämyksiä ja näyttää, että akro voi olla muutakin kuin kilpaurheilua ja siitä voi tehdä taiteellisia kokonaisuuksia”, Uosukainen sanoo.

Lumihaltia. Akron Taian joulushow Sampolassa (Sammonkatu 2, Tre) ma 11.12. klo 18, ke 13.12. klo 18 ja to 14.12. klo 18. Lisätietoa ja liput Akron Taian nettisivuilta.