Pirkkalan joulunaika alkaa virallisesti perjantaina – Suupantorilla uusia ja vanhoja esiintyjiä, myyjäiset lykätty viikkoa myöhemmäksi

Kunnan kulttuurituottaja Peik Erhola kertoo, että tapahtumien jakaminen eri viikoille antaa kunnalle lisäaikaa niiden järjestämiseen.

SUUPANTORILLA perjantaina esiintyvän Sabrina ja saarten tyttäret -yhtyeen musiikki perustuu suomalaisiin kansanrunoihin. Kuva: Jesse Pasanen

JOULUNAJAN voi katsoa alkavan Pirkkalassa virallisesti perjantaina 1. joulukuuta. Silloin Suupantorilla vietetään kunnan perinteistä joulunavaustapahtumaa. Reilua viikkoa myöhemmin vuorossa ovat joulumyyjäiset vapaa-aikakeskuksella.

Aiempina vuosina tapahtumat on pidetty samana viikonloppuna. Kunnan kulttuurituottaja Peik Erhola kertoo, että tapahtumien jakaminen eri viikoille antaa kunnalle lisäaikaa niiden järjestämiseen.

”Pirkkalan kunnan järjestämät joulutapahtumat tuottaa kulttuuripalvelut, ja lisäksi tuotamme myös itsenäisyyspäivän juhlan, ja näissä on aika paljon tekemistä”, Erhola sanoo.

Itsenäisyyspäivän kaikille avointa juhlaa vietetään Nuolialan koululla keskiviikkona 6. joulukuuta.

SUUPANTORIN joulunavauksen ohjelma yhdistelee pirkkalalaisille vanhoja tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Viime vuosilta tuttu Taikapukki saapuu jälleen tervehtimään lapsia ja esittämään lavataikuutta. Torilla on myynnissä glögiä, joulutorttuja ja muita herkkuja.

Uutuutena nähdään helsinkiläisen Sabrina ja saarten tyttäret -lauluyhtyeen esitys. Kantelettaren joulutarina -esitys on yhtyeen säveltämä teos, joka perustuu kansanrunokokoelma Kantelettaren Neitsyt Maarian virteen. Runo on peräisin ajalta, jolloin kristinuskoa ja muinaisuskoa harjoitettiin Suomen alueella vielä rinnakkain.

Laulukollektiivin muukin tuotanto pohjautuu Kantelettaren runoihin, joihin yhtyeen vetäjä, musiikin maisteri Sabrina Ljungberg on luonut sävellykset. Vuonna 2015 perustettu yhtye koostuu musiikin ammattilaisista ja kokeneista harrastajista.

TAIKATEMPPUJA tekevä Taikapukki ilahdutti lapsia Pirkkalan joulunavauksessa myös viime vuonna. Kuva: Sanni Harmanen

JOULUMYYJÄISET ovat vuorossa sunnuntaina 10. joulukuuta. Myyntipaikkahaku on päättynyt jo suunnilleen kuukausi sitten, mutta myyjäisten suosiosta kertoo, että paikkojen perään on Erholan mukaan kyselty vielä viime viikollakin.

Myynnissä on ainakin käsitöitä, leivonnaisia, vaatteita, koruja ja lahjaesineitä. Pukin konttiin voi hakea myyjäisistä vaikkapa keppihevosen, saunavihdan, sinappia tai palan artesaanisaippuaa.

MYYNTIPÖYTIEN tutkailun lomaan on järjestetty lapsille omaa ohjelmaa. Tamperelaisen kulttuuriyhdistyksen Somanan tonttuhahmot järjestävät lapsille tekemistä ja tonttuilua eri puolilla vapaa-aikakeskusta.

Myyjäisissä tehdään perinteiseen tapaan myös varainhankintaa. Paikalla on Erholan mukaan peruskoulun luokkia ja erityisnuorten salibandyjoukkue Nuljun Sisu.

Pirkkalan joulunavaus Suupantorilla pe 1.12. klo 18–19.30. Joulumyyjäiset vapaa-aikakeskuksella (Urheilutie 10) su 10.12. klo 13–17.