Pirkkalan kouluille palkataan kaksi nuorisotyöntekijää lisää, valtuusto teki siitä lisäyksen talousarvioon

Valtuustoaloitteissa esitettiin Pirkkalan halliin joustokaukaloa ja "isoja Pirkkala-kirjaimia näkyvälle paikalle johonkin päin kuntaa."

VIHREIDEN Sirpa Repo totesi valtuuston maanantaisessa talousarviokokouksessa, että Pirkkalan pitäisi ottaa maailman megatrendit, kuten ympäristökato, huomioon päätöksenteossaan. ”Meidän on pohdittava entistä enemmän lähiluonnon merkitystä”, hän sanoi.

PIRKKALAN talousarviovaltuusto päätti maanantain kokouksessaan, että kuntaan palkataan ensi vuonna kaksi koulunuorisotyöntekijää lisää.

Kyseessä oli valtuustossa tehty lisäys pormestarin talousarvioesitykseen ja myös kunnanhallituksen talousarvioehdotukseen.

Esityksen nuorisotyöntekijöiden lisäämisestä teki sosiaalidemokraattien ryhmä ja kokouksessa kaikki puolueet tukivat sitä yksimielisesti.

”Meidän tulee profiloitua nuorisomyönteisenä kuntana, joka kollektiivisesti haluaa tukea nuorisoa nykypäivän haasteissa, Juha-Pekka Mattila (sd) totesi.

Koulunuorisotyöntekijät aiotaan palkata 1. elokuuta alkaen. Tämän jälkeen Pirkkalassa on viisi koulunuorisotyöntekijää.

NUORTEN neuvoston edustajana valtuustossa toimivalla Ava Vuorenpäällä (oik.) oli ennen kokousta kysyttävää valtuutettuäidiltä Saija Vuorenpäältä. Ava Vuorenpää toivoi, että ensi vuonna palkattavat uudet koulunuorisotyönetkijät olisivat helposti lähestyttäviä ja toisivat matalan kynnyksen palvelua nuorille.

Vihreiden Liisa Siltanen kiitteli monien muiden puolueiden valtuutettujen tapaan päätöstä. ”Koulunuorisotyöntekijät ovat kouluilla niitä ihmisiä, joilla on aikaa kuunnella nuoria ja lapsia – toivottavasti toimintaa saadaan alakouluillekin.”

RYHMIEN puheenvuoroissa enimmäkseen kiiteltiin Pirkkalan talousnäkymiä.

”Talous on vähintään kohtuullisessa kunnossa, kiitos siitä kuuluu erityisesti veronmaksajille. Jollei palkansaajien palkkoja kovasti alenneta, niin kyllä niitä verotuloja tulee”, Vasemmiston entinen kansanedustaja Mikko Kuoppa sanoi.

Kristillisten Riitta Kuismanen näki uhkiakin. ”Pistäkää turvavyöt kiinni, turbulenssia voi ilmaantua, kun verohäntien tekohengitys ei enää auta”, Kuismanen viittasi kunnan tänä vuonna saamiin ylimääräisiin ”veronpalautuksiin”.

Moni valtuutettu viittasi Venäjän hyökkäyksen ja muiden sotien tuomaan epävarmaan maailmantilanteeseen. Keskustan Raili Naskali näki maailman tulevaisuuskuvan ”hyvin sumuisena”.

KATRI Virkkunen jätti kokouksen lopuksi valtuustoaloitteen joustokaukalon saamiseksi Pirkkalan jäähalliin – ei kuitenkaan puhelimella vaan suusanallisesti.

”Julkishallinnon ikiliikkuja sote-uudistus pääsi kuitenkin nyt maaliin”, hän sanoi.

Vihreiden Sirpa Repo nosti puheisiin maailman megatrendit, joihin pitäisi Pirkkalassakin reagoida. Niitä ovat muiden muassa luonnon kantokyvyn mureneminen ja uhat demokraattista järjestelmää kohtaan. ”Meidän on pohdittava entistä enemmän lähiluonnon merkitystä. Tämä aika kaipaa myös rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua”.

Perussuomalaisten Veli-Matti Ahtiainen totesi, että budjettiin tullut resurssilisäys lasten ja nuorten turvallisuuteen on helppo hyväksyä. Hän iloitsi myös Sorkkalantien kevytväylän suunnittelurahoista talousarviossa. Väylä koetetaan saada rakenteille MAL-hankkeena.

KATRI Virkkunen (kok) jätti valtuustoaloitteen joustokaukalon saamiseksi Pirkkalan jäähalliin, Riitta Kuismanen (kd) kuntalaisten kyselytunnin aloittamiseksi, Liisa Siltanen (vihr) koirapuistojen perustamiseksi Pirkkalaan.

Veera Veltti (sd) esitti ryhmänsä aloitteessa isojen Pirkkala-kirjainten sijoittamista näyttävälle paikalle kuntaan. Tällä tarkoitettaneen jonkinlaista kulkijoiden silmiin osuvaa Pirkkala-installaatiota. Pirkkala on aikanaan järjestänyt kilpailunkin aiheesta. Ideoita ei kuitenkaan toteutettu.

Pirkkalan budjetin 2024 pointsit

Ensimmäinen kunnan talousarvio, jossa sote-menot ja tulot ovat siirtyneet hyvinvointialueelle.
Veroprosentti 7,9 (pyöristettiin 0,04 % ylöspäin). Investoinnit 26,9 miljoonaa, verotulot 57,8 milj., lainakanta 83,5 milj. (lisäys 12 milj.). Ylijäämä 0,85 milj., tilikauden tulos 0,3 milj.
Veroista kunnallisvero on laskemassa -2,3 %, kiinteistöveroja lisää 13 % ja yhteisöveroja 7 % vähemmän.
Väestö vuoden lopussa 21 300, lisäystä 500.
Raitiotien ns. kehitysvaihe päättyy ja valtuusto kokoontuu loppuvuonna tekemään päätöstä ratikan tulosta Pirkkalaan.
Pirkkala-kampus (leasing-kohde) otetaan käyttöön. Sisältää koulun, nuorisotyön, varhaiskasvatuksen ja kulttuurin tiloja, mm. Pirkkala-salin.
Vapaa-aikakeskuksen laajennus otetaan käyttöön kampuksen koulu- ym. tilojen naapurissa.
Kalliomäen koulukeskuksen hankesuunnittelu alkaa Pakkalankulmalle.
Loukonlahteen suunnitellaan liikuntapuistoa.
Luonnonsuojelualue perustetaan. Ehdolla Sikojoen Isolammin-Vähälammin alue ja Haikan kartanonpuisto.