Kun kokkaat, kokkaa isosti lapsiperheessä – asiantuntija antaa vinkit myös terveellisiin ja ravitseviin valmisruokiin

Kauppojen valmisruoissa ja puolivalmisteissa on paljon loistavia ja huokeita vaihtoehtoja, vinkkaa ravitsemusasiantuntija.

JO muutamalla yksinkertaisella asialla voi vaikuttaa kokoa perheen ruoan terveellisyyteen.

RUUAN kallistuminen tuntuu myös lapsiperheissä, joissa ruokaa pitää olla tarjolla usein ja monipuolisesti. Mitä syötävää sitä keksisi lasten kurniviin vatsoihin, nopeasti ja edullisesti?

Vanhemmat haluavat tarjota lapsille terveellistä ruokaa, mutta myös sellaista, että jaksaa leikkiä, oppia ja harrastaa.

Tässä arkea helpottavia ja taloudellisia vinkkejä.

”Kun kokkaat, kokkaa isosti”, vinkkaa Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara.

Tee lasagnea, pastakastiketta tai sosekeittoa tupla- tai triplamäärä, ja laita osa ruoasta pakastimeen. Pakastetun ruoan hienous piilee siinä, että sitä voi sulattaa myös lapset itse.

Perunoita ja pastaa kannattaa kerralla keittää reilu kattilallinen, jolloin samalla tulee valmistaneeksi pääraaka-aineen esimerkiksi seuraavan päivän pyttipannuun tai ruokaisaan salaattiin. Kun ruokaa löytyy aina valmiina, myös impulsiivisten ja suunnittelemattomien kauppareissujen tarve pienenee.

Myös hyvän aterian määritelmää kannattaa miettiä uudestaan. Pyri siihen, että aterialla on kasviksia, jotain proteiinipitoista ja jotain hiilihydraattipitoista.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aterialla on porkkanaa, täysjyväpastaa ja raejuustoa. Tai leipää, kalapuikkoja leivän väliin ja kylkeen kurkkuviipaleita.

Helposti terveellistä. Entäpä miten taata ruoan terveellisyys ja monipuolisuus kiireen keskellä? Kara huomauttaa, että jo muutamalla yksinkertaisella asialla voi vaikuttaa kokoa perheen ruoan terveellisyyteen.

Kasvikset. Pyri siihen, että joka aterialla on jotain kasvista. Satokautenaan kasvikset ovat paitsi maukkaimmillaan myös edullisimmillaan. Monimutkaisten salaattien ja tuntien kokkailun sijaan kannattaa panostaa erilaisiin lohkottuihin kasviksiin! Lohkotut erilaiset kasvikset ovat myös mainio välipala kotiin tulevalle koululaiselle: pahin nälkä taittuu ja kasviksia tulee syötyä kuin huomaamatta.

Sydänmerkki. Toinen helppo keino terveellisempiin valintoihin on Sydänmerkki. Sydänmerkki-tuotteet ovat aina omassa tuoteryhmässään terveellinen vaihtoehto ja näin pienillä valinnoilla voi vaikuttaa koko perheen ruoan ravitsemuslaatuun. Valitse siis kaupassa sydänmerkki-leipä, -jogurtti tai murot.

Osta valmista. Arkiruokailussa vain itsetehty on hyvää – myytti kannattaa rikkoa. Kauppojen valmisruoissa ja puolivalmisteissa on paljon loistavia ja huokeita vaihtoehtoja. Tässä suosikkejamme:

Purkkihernekeitto. Arjen pelastaja, terveellinen ja tavallisesti lasten mieleen. Halpa. Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä.

Kalapuikot ja pinaattiletut. Helppo ja nopea, yleensä suosittua lasten parissa. Kaikenlaisia pihvejä ja puikkoja täydentävät kasvislohkot ja tarvittaessa peruna, pasta tai leipä.

Tortillalätty. Lätty itsessään ei ole järin ravitsevaa ruokaa, mutta sen sisälle voi pistää melkein mitä tahansa: kasviksia, tuoreita tai kypsennettyjä, puikkoja, pihvejä pyöryköitä, edellisen päivän kastikkeenjämät, samoin kuin juustonkannikat. Kokeilla myös kuumentaa tortilla pannulla, laita täytteet sisään ja toinen lätty kanneksi.