Soljan lastentalon seinillä seikkailee pian nyhäsiipi ja muita öttiäisiä: ”Mahtavaa tehdä teosta, jonka pääkatsojina ovat lapset” – Tällainen taideteos lastentaloon on tulossa

Viime kesän Taidejahti-tempauksesta tutut taiteilijat esittelevät työn etenemistä.

JULIA Kukkonen (vas.) ja Toûa Heinonen tekevät keramiikkareliefiä Soljan lastentaloon.

TAMPERELAISTEN Toûa Heinosen ja Julia Kukkosen kädet ovat savesta pölyiset. Näissä käsissä valmistuu paraikaa taideteos Pirkkalan Soljan lastentaloon.

Tampereen Ristinarkulla sijaitsevan työtilan pöydille on laskettu lavereita, joiden päällä moniosaisen keramiikkareliefin palasia odottaa kuivumista ja päällystämistä. Vaalean värin ei pidä antaa hämätä, sillä teoksen värjäämiseen käytettävän savilietteen väri muuttuu poltettaessa.

Hauraiden savikappaleiden polttaminen on siinä mielessä vaativa operaatio, että ne pitää ensin saada kuljetettua ehjinä toiseen kuntaan poltettavaksi. Taiteilijat ovat tyytyväisiä, että löysivät vuokrauunin, jossa on tarpeeksi suoria uunilevyjä. Reliefin taustasta on tultava täysin suora, jotta se saadaan kiinnitettyä lastentalon seinille. Kupruja saati koveruutta ei sallita.

MIKÄ eliö on kadonnut maisemasta?
HYÖNTEISET ja muut otukset ripustetaan seikkailemaan Soljan lastentalon seinille.

HEINONEN ja Kukkonen valittiin Soljan lastentalon taideteoksen toteuttajiksi kymmenen hyväksytyn hakemuksen joukosta. Kyseessä on työryhmän ensimmäinen julkinen taideteos.

Kaksikko tutustui toisiinsa opiskellessaan kuvataiteilijan korkeakoulututkintoa Kankaanpään taidekoulussa. Taidetta he ovat tehneet yhdessä vuodesta 2018 lähtien. Viime vuosina he ovat päässeet pitkälle useissa julkisen taiteen hauissa, minkä Pirkkalan kunta luki heidän edukseen valintaa tehdessään. Parhaillaan työryhmällä on tekeillä myös toinen julkinen teos Tampereen ratikan taideohjelmaan.

Pirkkalassa Heinosen ja Kukkosen kädenjälkeä on voinut nähdä viime kesänä, kun he piilottivat Taidejahti-tempauksessa pieniä keramiikkaveistoksia eri puolille kuntaa. Teemoina heitä yhdistää monilajisuuden ja luontosuhteen tutkiminen.

SOLJAN lastentaloon tulevalla teoksella on hauska nimi: Pöppiäisten elokokia. Elokokia-sana jäljittelee pienen lapsen tapaa sanoa hankala sana ekologia.

Keramiikkareliefi koostuu useista osista, jotka sijoitetaan eri puolille lastentalon sisäseiniä. Sen isoimmat osat, kolme luontomaisemaa, tulevat lastentalon ruokasaliin ja aulatiloihin. Maisemiin jää erilaisten eläinten ja eliöiden muotoisia aukkoja, ja kyseiset kuusi lajia seikkailevat toisaalla lastentalon seinillä.

JULIA Kukkonen (vas.) ja Toûa Heinonen tutkivat taiteessaan esimerkiksi monilajisuutta ja luontosuhdetta.

Tutuimpien karhujen ja kettujen sijaan taiteilijat valitsivat harvinaisempiakin tuttavuuksia, kuten nyhäsiipi-yöperhosen toukan.

“Nyhäsiivet opettelevat aluksi elämään ryhmissä, omissa yhteisöissään. Sitten ne itsenäistyvät ja lähtevät elelemään itsekseen ja osaavat siinä vaiheessa toivottavasti jo paljon kaikenlaista. Samaan tapaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapset opettelevat erilaisia taitoja”, Heinonen sanoo.

Lisäksi Heinonen ja Kukkonen aikovat tehdä lastentalon käyttöön pienen kirjasen, jossa kerrotaan taideteoksessa seikkailevista eliölajeista.

KÄYDESSÄÄN keväällä tutustumassa lastentaloon Heinonen ja Kukkonen kiinnittivät huomiota siihen, että lasten omissa taideteoksissa toistuivat luonto- ja eläinaiheet.

“On mahtavaa tehdä teosta, jonka pääkatsojina ovat lapset. Se on todella kiva tilanne”, Kukkonen sanoo.

Teos aiotaan ripustaa lastentalolle vielä tämän vuoden puolella, todennäköisesti joulukuussa. Kunta on budjetoinut teoksen hankintaan 15 000 euroa.