Pirkkalan Vanhassa kirkossa vihitään lauantaina hääpareja oikein urakalla – ”Mielestäni tilaisuudesta ei puutu mitään verrattuna vihkimisiin, joita on suunniteltu pidempään”

Hääyö-tapahtumassa pikavihkiminen on kullekin parille oma ainutlaatuinen juhlahetki.

PIRKKALAN seurakunnan pappi Reetta Mörttinen kertoo, että aiemmissa Hääöissä vihille on tullut kaikenlaisia ja -ikäisiä pareja. ”Heitä yhdistää se, että parin yhteisessä tiessä ollaan siinä kohdassa, että on hyvä sauma tulla vihille. Mukana on ollut sekä pitkään että lyhyemmän aikaa yhdessä eläneitä.”

HÄIDEN ei tarvitse aina olla kesällä, eikä niiden ole pakko vaatia suuria ponnistuksia hääparilta. Pirkkalan seurakunnassa jo perinteeksi muodostunut Hääyö-tapahtuma täyttää Pirkkalan Vanhan kirkon romantiikalla lauantaina.

Hääyön, tarkemmin sanottuna illan, aikana kirkossa vihitään ja siunataan hääpareja niin sanotusti liukuhihnalla. Kunkin parin seremoniaan on varattu puoli tuntia. Tilaisuus on tehty hääpareille mahdollisimman helpoksi, sillä kirkko on koristeltu valmiiksi ja todistajatkin järjestyvät tarvittaessa seurakunnan puolesta. Jopa morsiuskimpun saa halutessaan lainaksi, ja Pirkkalan Martat tarjoaa lopuksi kakkukahvit.

Pappi Reetta Mörttinen on ollut vihkimässä useissa Hääyö-tapahtumissa Pirkkalassa. Hän kuvailee niiden tunnelmaa keskittyneeksi.

”Meille seurakunnan väelle se on ikään kuin tapahtuma, mutta kullekin parille se on heidän oma juhlansa ja me teemme sitä juuri heille. Mielestäni tilaisuudesta ei puutu mitään verrattuna vihkimisiin, joita on suunniteltu pidempään”, Mörttinen sanoo.

HÄÄÖITÄ on järjestetty Pirkkalassa viime vuosina noin kahdesti vuodessa. Tämänkertainen tapahtuma on osoittautunut suosituksi, sillä lauantain kahdeksasta vihkiajasta varaamatta oli maanantaina enää yksi. Tilanne on siis vallan toinen kuin viime kerralla toukokuussa, kun tapahtumaan ei ilmoittautunut yhtäkään paria.

Viestinnän asiantuntija Johanna Häme Pirkkalan seurakunnasta toteaa, että suosion vaihteluun voi olla monia syitä. Ajankohdan lisäksi Hääöiden suosioon vaikuttaa, onko naapuripaikkakunnilla järjestetty vastikään samanlaisia tilaisuuksia

”Ehkä sekin voi vaikuttaa, että ihmisten on helpompi ajatella Vanhaa kirkkoa hääkirkoksi kuin uutta kirkkoa, jossa toukokuun tapahtuma olisi ollut”, Häme pohtii.

Helpot häät kiinnostavat yli kuntarajojen. Häme kertoo, että maanantaihin mennessä ilmoittautuneista seitsemästä parista kolme on Pirkkalasta ja loput tulevat muualta.

”Osalla pareista ei ole välttämättä mitään yhteyksiä Pirkkalaan”, Häme sanoo.

Hääyön vihkimisiä on helppo varata myös oman kotikunnan ulkopuolelta, sillä Hääyö-tapahtumat listataan valtakunnallisen tapahtumakonseptin nettisivuilla. On helppo kuvitella, että tunnelmallinen Vanha kirkko kiehtoo myös muualta tulevia.

Vaivatta vihille hääyössä. Avioliittoon vihkimistä ja liittojen siunaamista Vanhassa kirkossa (Anian rantatie 226) la 11.11. klo 18–23. Vapaita aikoja voi tiedustella Pirkkalan seurakunnan toimistosta.