Pakkalankulmalle tulevan uuden koulun hankesuunnittelu alkaa ensi vuonna – ”Tarvitsemme kiireesti lisätilaa”, sanoo sivistysjohtaja kunnan koulujen tulevaisuudesta

Kalliomäen koulun ja päiväkodin hankesuunnittelu on tarkoitus käynnistää vuonna 2024.

UUTTA Kalliomäen koulua ja päiväkotia suunnitellaan Pakkalankulman viereiselle pellolle. Kuvassa oikealla Pakkalantie.

PIRKKALAN seuraavan suuren kouluhankkeen eli Kalliomäen koulun ja päiväkodin hankesuunnittelu on tarkoitus käynnistää ensi vuonna. Asiasta linjataan viime viikolla julkistetussa pormestarin talousarvioesityksessä vuodelle 2024.

Kunta on kaavoittamassa uutta alakoulua ja päiväkotia Pakkalankulman viereiselle pellolle. Koulu on tarkoitus rakentaa vaiheittain.

Kunnan sivistysjohtaja Harri Rönnholm kertoo, että sivistyspalveluiden palveluverkkoselvityksessä koulun ensimmäisen vaiheen valmistumiselle on merkitty tavoiteaikatauluksi syksy 2027.

”Siinä vaiheessa valmistuisi tämän hetkisen suunnitelman mukaan kolmesarjainen alakoulu esikoulusta kuudenteen luokkaan. Se tarkoittaisi noin 400–450 oppilasta”, Rönnholm sanoo.

Kolmesarjainen koulu tarkoittaa, että jokaisella luokka-asteella olisi kolme rinnakkaista luokkaa. Kalliomäen koulusta tulisi siis heti kättelyssä isompi kuin esimerkiksi Pirkkalan Kirkonkylän koulusta, joka on kaksisarjainen.

Ensimmäisessä vaiheessa tiloihin tulee myös päiväkoti, jossa toimisi kahdeksan ryhmää. Lisäksi suunniteltavalle alueelle sijoittuisivat nykyään Nuolialan koululla toimivat kirjasto ja nuorisotila.

”Se on yksi toimenpiteistä, joilla Nuolialan kouluun pyritään saamaan lisätilaa”, Rönnholm sanoo.

Sivistysjohtaja muistuttaa, että aikataulut ovat vielä arvioita ja ne tarkentuvat hankesuunnitelmassa.

Avaa kuvagallerian kuvat suuremmiksi klikkaamalla.

RAKENTAMISEN toisessa vaiheessa koulu laajenisi.

”Siinä on monta tekijää mietittävänä, mutta kakkosvaiheessa koulu laajentuisi viisi- tai kuusisarjaiseksi. Se tapahtuisi joskus vuoden 2030 jälkeen. Esimerkiksi vuosi 2032 voisi olla realistinen arvio. Kakkosvaiheen jälkeen koulun oppilasmäärä olisi noin 700–900”, Rönnholm sanoo.

Koulusta tulisi siis suurin piirtein yhtä iso kuin Nuolialan koulu on nykyään.

UUTTA koulua tarvitaan, koska Pirkkalan nykyiset koulutilat käyvät lähivuosina ahtaiksi lasten määrän kasvaessa kunnassa. Varsinkin yläkoululaisten määrä lisääntyy huomattavasti tulevina vuosina. Tällä hetkellä yläkoululaisia on noin 840, mutta vuonna 2027 arvion mukaan jo 930.

Kalliomäen koulun on tarkoitus helpottaa yläkoulujen tilapulmia, vaikka uuteen kouluun ei näillä näkymin tulekaan yläkoulun luokkia. Ajatuksena on, että Nuolialan kouluun vapautuu lisää tilaa yläkoululaisille, kun alakoululaisia siirtyy Kalliomäkeen.

Kalliomäen koulun ja päiväkodin hintalapuksi on kaavailtu sivistyspalvelujen palveluverkkoselvityksessä noin 20–25:ttä miljoonaa euroa.

RÖNNHOLM sanoo, että tilapaineista huolimatta kunnan koulut eivät ole vielä hätää kärsimässä. Lisätilaa koululaisille saadaan jo ensi vuodesta lähtien, kun Vähäjärven koulun esi- ja perusopetus siirretään Suupan uudelle koulukampukselle.

”Pystymme tällä hetkellä vastaamaan oppilaiden määrään. Mutta vuonna 2027 Kalliomäen koulun olisi syytä valmistua, niin meille ei tule hankaluuksissa tilojen kanssa. Tosiasia on, että Nuolialan koulu on sillä lailla täysi, että lisäkasvua emme sille juurikaan pysty osoittamaan. Siksi tarvitsemme kiireesti lisätilaa”, Rönnholm luonnehtii tilannetta.

Lue myös: Täyttävätkö Kalliomäen koulu, senioritalo, kirjasto ja asuintalot tulevina vuosina Pakkalankulman pellon? Kaavaluonnos tulee nähtäville