Päiväkodissa työskentelevä Sanna Hildén on seurannut lasten ryhmädynamiikkaa: ”Saatetaan sanoa, että ’toi on tyhmä’ vain siksi, että uutta lasta ei vielä tunneta” – Pirkkalan harrastajateatteri tarttuu vakavaan aiheeseen ilon kautta

Satunäytelmässä susipojan on vaikea ystävystyä lasten kanssa, joiden perhettä sudet ovat yrittäneet syödä.

SEPPO Suden (Tiina Rastas, oik.) alku uudessa naapurustossa ei ole helppo. Äiti (Minna Pursiainen) kannustaa. Näytelmän lavasteisiin ja puvustukseen on tulossa vielä lisäyksiä ennen ensi-iltaa.

SATUHAHMOJEN naapurustoon muuttaa uusi pentu. Seppo Suden suku ei ole enää aikoihin napostellut lihaa, mutta muita lapsia epäilyttää silti. Ylittääkö ystävyys ennakkoluulot?

Pirkkalan harrastajateatterilla Pirhalla on vauhti päällä. Maaliskuussa ryhmä esitti Sirkku Peltolan Ihmisellistä miestä, ja nyt vuorossa on jo toinen produktio tälle vuodelle, oman porukan Sanna Hildénin kirjoittama ja ohjaama lastennäytelmä.

Kilttiä sutta ken pelkäisi -näytelmäteksti syntyi opinnäytetyönä avoimen yliopiston draamakasvatuksen aineopintoihin.

”Varmaan jo kirjoittamisvaiheessa tuli se ajatus, että olisi kiva toteuttaa näytelmä tällä porukalla”, Hildén sanoo.

Hildén otti asian puheeksi teatteriyhdistyksen hallituksen muiden jäsenten kanssa. Ensimmäisenä mukaan kysyttiin ryhmän konkarinäyttelijöitä, ja harjoituskauden alkaessa elokuussa mukaan oli liittynyt uusiakin kasvoja.

NAAPURUSTON lapset eivät aluksi uskalla luottaa naapurin susiperheeseen. Leikin pyörteissä Punahilma (Jaana Ristimäki-Anttila, vas.), kilikaksoset Pinja (Sara Nurmi) ja Pasi (Pirita Vainioinen) sekä Pate-possu (Marko Leppänen).

KILLON päiväkodissa varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Hildén poimi näytelmänsä teeman töissä kohtaamistaan tilanteista.

”Olen nähnyt, että kun päiväkodin ryhmiin tulee uusia lapsia kesken vuoden, kaveriporukat ovat jo muodostuneet ja uusien voi olla aluksi vaikeaa päästä ryhmään sisään. Pidempään ryhmässä olleet saattavat sanoa, että ’toi on tyhmä’ vain siksi, että uutta lasta ei vielä tunneta”, Hildén kuvailee.

Toinen merkittävä teema on oman taustan vaikutus ajatusmaailmaan. Näytelmän lapsihahmot ovat tuttujen, susien piinaamien satuhahmojen jälkeläisiä ja perheenjäseniä, jotka on kasvatettu pelkäämään susia.

Vakavista aiheista huolimatta näytelmässä riittää iloa ja toiveikkuutta. Ohjaaja suosittelee esitystä 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

KILTTIÄ sutta ken pelkäisi -näytelmä on Sanna Hildénin ensimmäinen oma käsikirjoitus ja ohjaus.

SIINÄ missä Hildénille näytelmä on ensimmäinen kosketus käsikirjoittajan ja ohjaajan työnkuvaan, Pirkkalassa neljä vuotta asuneelle Minna Pursiaiselle se on ensimmäinen kerta näyttelijänä.

”Lapsena en päässyt edes mukaan Tiernapoikiin”, hymähtää alkujaan Itä-Suomesta lähtöisin oleva Pursiainen.

Pirhan edellinen näytelmä Ihmisellinen mies vakuutti Pursiaisen niin vahvasti, että hän päätti yrittää mukaan teatteriryhmään. Lastennäytelmässä Pursiainen sai susipojan äidin roolin.

Ensi-iltaa hän odottaa innostunein mielin.

”Itselläni ei ole tuttuja lapsia näytelmän suositusikäryhmässä, eli ei tule paineita siitä, että olisi liikaa tuttuja yleisössä”, sanoo Nuolialan koulussa koulunkäynninohjaajana työskentelevä Pursiainen.

Kilttiä sutta ken pelkäisi. Pirkkalan harrastajateatterin Pirhan lastennäytelmän ensi-ilta Suupanniityn koulun (Urheilutie 3) teatteriluokassa la 11.11. klo 15. Esityksiä 25.11. asti. Kesto n. 45 min. Liput ovelta tai netistä: www.pirkkalanteatteri.fi.