Jäiset aamut ovat taas täällä – Vaihdatko autoosi nasta- vai kitkarenkaat?

Talvirenkaita valitessa on syytä miettiä varsinkin sitä, millaisissa olosuhteissa autolla yleensä ajetaan.

RENGASMERKINNÄT ovat tärkeä apu renkaita vaihtaessa. Arkistokuva.

PIRKKALASSA on herätty muutamina aamuina hyiseen näkyyn, kun auton ikkunat ovat huurteessa ja lämpömittari kiikkuu nollan paikkeilla. Autoilijan ensimmäinen ajatus on: pitääkö jo pian vaihtaa talvirenkaisiin?

Vuonna 2020 voimaan astunut uusi tieliikennelaki lisäsi autoilijan vastuuta sen ar­vioimisessa, milloin talvirenkaita on syytä käyttää.

Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita on luvallista käyttää samalla aikavälillä sekä muulloinkin, jos olosuhteet niin vaativat.

Aikaisempi lainmuotoilu velvoitti vaihtamaan talvirenkaat alle viimeistään joulukuun alussa ja siirtymään niistä pois aikaisintaan helmikuun lopussa.

TALVIRENKAAT voivat olla joko nasta- tai kitkarenkaita. Molemmissa on puolensa. Rengas- ja autohuoltoketju Vianor kehottaa tiedotteessaan autoilijaa miettimään seuraavia kysymyksiä valintaa tehdessä: kuinka paljon ja millaisilla teillä ajaa, millainen kuljettaja on, ajaako lähes aina omalla autolla vai voiko tarvittaessa turvautua julkisiin kulkuneuvoihin ja onko autossa erityisiä turvavarusteita.

Ajamisen painottuessa jäisille teille nastarengas on turvallisin vaihtoehto. Nastarenkaat sopivat erityisesti etelän rannikkoseuduille, joissa tiet ovat talvella usein jäisiä. Varsinkin jos autosta puuttuu viimeisin turvatekniikka, on nastarengas lyhyen jarrutusmatkansa ansiosta hyvä valinta.

Kitkarenkaat soveltuvat puolestaan paremmin lumisille teille. Jos autossa on nykyaikaiset turvavarusteet ja ajaminen tapahtuu enimmäkseen tasaisissa, lumisissa olosuhteissa, kannattaa harkita kitkarenkaita, Vianorista vinkataan.

VÄHÄLUMISEMPIEN talvien yleistyessä rengasäänen vaikutus ajomukavuuteen on entistä suurempi. Erityisesti sähköautojen omistajat arvostavat hiljaista kyytiä, Vianorilla arvioidaan. Renkaan laatu korreloi yleensä äänitason kanssa, joten ajomukavuutta kaipaavan kannattaa panostaa laadukkaisiin renkaisiin. 

”Hyvät kitkarenkaat ovat olleet hiljaisuudesta pitävän tyypillinen valinta. Nykyään myös nastarenkaista löytyy hiljaisia vaihtoehtoja ja uusien nastarenkaiden ohjaamoääni on yllättävänkin vaimea,” toteaa Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen tiedotteessa.

Renkaita vaihtaessa on tärkeää osata tulkintoja rengasmerkintöjä. Auton rekisteriotteesta löytyvä numero- ja kirjainsarja kertoo, millainen rengas autoon sopii. Nokian Renkaat kertoo tiedotteessaan, että usein vaihtoehtoja on enemmän kuin yksi, jolloin autoilija voi valita itselleen sopivimman renkaan. Rengasmerkinnät ovat mallia 205/55 R 16 94 V XL, ja ne löytyvät myös renkaan kyljestä.

Näin tulkitset rengasmerkintöjä

205: Renkaan leveys millimetreinä
55: Renkaan profiilisuhde. Renkaan korkeus on 55 prosenttia poikkileikkausleveydestä.
R: Renkaan rakenne, eli vyörengas
16: Vanteen halkaisija tuumissa
94: Kuormitusluokka
V: Nopeusluokka, eli maksiminopeus. V tarkoittaa 240 km/h
XL: Extra load, eli korotettu kuormitusluokka

Lähde: Nokian Renkaat Oyj