Pirkkalalaisen huoltoaseman pihaan nousi mystinen mökki – Näin toimii Pirkanmaan ensimmäinen pitsa-automaatti: ”Laadullisesti tarkoitus on olla premium-kategoriassa”

Pirkkalalainen yrittäjäpariskunta aikoo avata Tampereen seudulle useita pitsa-automaatteja lähivuosina.

JUHA ja Susanna Moilanen ovat iloisia siitä, että pääsivät avaamaan Pirkanmaan ensimmäisen pitsa-automaatin juuri Pirkkalaan.

KOSKETUSNÄYTÖLLE ilmestyy 11 erilaisen pitsan kuvat. Kunkin kohdalla lukee kaksi hintaa: edullisempi kylmänä ostettaville ja korkeampi uunissa paistetuille pitsoille. Lämpimien pitsojen hinnat vaihtelevat 9,90–14,50 euron välillä, eli ne liikkuvat pitserioiden hintaluokassa.

Ravintolatasoa on myös pitsojen maku, vakuuttavat pirkkalalaiset yrittäjät Juha ja Susanna Moilanen.

”Laadullisesti tarkoitus on olla premium-kategoriassa”, Juha Moilanen sanoo.

Moilaset esittelevät Pirkkalan Teboilin pihalle pari viikkoa sitten ilmestynyttä pientä mökkiä. Rakennus on pitsa-automaatti, josta voi ostaa pitsoja mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, kaikkina vuoden päivinä.

HENKILÖKUNTAA automaatilla ei ole, vaan automaatin sisällä, asiakkaiden katseilta piilossa, piilee kylmiö ja aina lämmin uuni. Kun asiakas tilaa pitsan kosketusnäytöllä ja maksaa sen maksukortilla, koneisto mökin sisällä tyrkkää pitsan uuniin.

Uunin lämpötila nousee, ja vajaassa kolmessa minuutissa pitsalaatikko putkahtaa luukusta asiakkaalle.

Apuna ruokahetken suunnitteluun voi käyttää sovellusta, josta voi tarkistaa, että oma suosikkipitsa ei ole päässyt loppumaan automaatista. Pitsan voi myös maksaa sovelluksella etukäteen.

FIZZA-AUTOMAATTIEN pitsatarjontaa päivitetään ajoittain. Juha ja Susanna Moilanen kertovat, että tarjolle on tulossa myös erilaisia sesonkipitsoja. ”Esimerkiksi pääsiäisen aikaan joissain kaupungeissa on myyty suklaapitsaa”, Susanna Moilanen sanoo.

VUONNA 2021 perustetun suomalaisen Fizza-yrityksen pitsa-automaatteja on nähty aiemmin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Seinäjoella. Pirkkalan automaatti on Pirkanmaalla ensimmäinen laatuaan, ja siitä huolehtii Moilasten oma yritys.

Yrittäjäkonkarit kertovat, että Fizzasta otettiin heihin yhteyttä ja tarjottiin mahdollisuutta avata uusi automaatti Tampereen seudulle.

”Aina kerran viidessä vuodessa tulee ehdotus, jota yrittää kovasti ampua alas mutta jota vastaan ei lopulta keksi mitään vasta-argumenttia. Tämä oli sellainen. Fizzalla oli laadukas konsepti, jota oli jo kokeiltu onnistuneesti muualla”, Juha Moilanen luonnehtii.

Sopiva paikka automaatille löytyi Teboilin pihasta, kun huoltoaseman yrittäjäveljekset innostuivat ideasta.

”Toivomme automaatin sijainnin tukevan meidän molempien liiketoimintaa. Meillä Teboililla ei ole myynnissä pitsaa, mutta toisaalta automaatista ei saa siipiä ja hampurilaisia, kuten meiltä saa”, toteaa yrittäjäkaksikon Karri Lehtinen.

VALMIS pitsa tukee esiin näyttöruudun alla olevasta luukusta.

TIISTAINA käyttöön otetun automaatin pitsapohjat tulevat Pirkkalaan esipaistettuina Fizzan keskuskeittiöstä Vantaalta. Moilaset täyttävät pohjat keittiötiloissaan Jasperintiellä ja täyttävät automaattia sitä mukaa, kun tuoreet pitsat alkavat loppua. Pitsoja säilytetään kylmiössä korkeintaan kolme vuorokautta.

Yrityksessä apuna toimii Juhan poika. Moilaset harkitsevat myös työntekijän palkkaamista, jos bisnes ottaa tuulta alleen.

”Meille oli kunnia-asia, että saimme ensimmäisen automaattimme juuri Pirkkalaan. Täytyy myös kehua kunnan virkamiehiä siitä, miten kaikki asiointi heidän kanssaan on sujunut hyvin ja asiat ovat järjestyneet nopeasti”, Susanna Moilanen sanoo.

Moilasten on tarkoitus avata Tampereen seudulle useampi pitsa-automaatti muutaman seuraavan vuoden aikana.

”Tampereen keskusta ei ole ehkä paras alue meille, mutta esikaupunkien sisääntuloteiden varret kyllä”, Juha Moilanen sanoo.

AUTOMAATISTA ostettava pitsa on tavallista ravintolapitsaa vähän pienempi, mutta maistui toimittajan suuhun täysin ravintolatasoiselta. Mukana tulee puinen kertakäyttöveitsi pitsan leikkaamiseen.