Tiktok voi vääristää lapsen maailmankuvaa

NUORISOTYÖNOHJAAJA Ville Salminen, Pirkkalan srk

EVANKELIUMISTA Matteuksen mukaan:

”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.”

LASTEN ja nuorten keskuudessa tämän hetken ylivoimaisesti suosituin sosiaalisen median palvelu on Tiktok. Sen kautta kasvava sukupolvemme luo kuvaansa maailmasta. Tiktokin varjopuolena voi olla lapsen maailmankuvan vääristyminen. Ainakin siinä tapauksessa jos kotiväki ei ole aktiivisesti mukana jälkikasvunsa somen käytössä.

Polittiikkaan, talouteen, muotiin ja elämänhallintaan nuoria ohjeistaa Tiktokissa joukko monenkirjavia vaikuttajia. Hyvässä ja pahassa. Lapsiemme omien ajatusten varaan jää opitun taustojen tarkistaminen, joka jää heiltä usein tekemättä. Kukapa nyt ei omaa idoliaan tai ihainnoimaansa somevaikuttajaa haluaisi uskoa.

TIKTOK on kiinalainen sovellus, joka kotimaassaan tunnetaan nimellä Douyin. Kotimaassaan sovellus tarjoaa oppeja terveisiin elämäntapoihin ja kannustaa opiskeluun. Alle 14-vuotiailla kiinalaisilla lapsilla on päivässä vain 40 minuuttia aikaa selailla sovellusta. Tiktokin algoritmeihin emme voi vaikuttaa täällä lännessä, mutta aikuisten vastuu on johdattaa lapsia somessakin oikeille teille ja asiallisten sisältöjen pariin.

Aikuinen ihminen osaa halutessaan tulla lapsen kaltaiseksi, mutta toivoisin, että lapsetkin saisivat aidosti olla lasten kaltaisia. Mihin kummaan kasvava lapsi lopulta tarvitsee sosiaalista mediaa?