Dekkaristi Satu Rämö aiheutti harvinaisen yleisöryntäyksen Pirkkalan pääkirjastolle: useita jouduttiin käännyttämään ovelta – ”Tietysti hienoa, että tapahtuma tulee täyteen”

100 hengen yleisö kirjailijavierailulla on Pirkkalassa harvinaista, mutta ei ennennäkemätöntä, kertoo kirjastopalveluiden päällikkö Laura From.

ISLANTIIN sijoittuvalla Hildur-dekkarisarjalla suomalaislukijat hurmannut Satu Rämö kertoi työstään Pirkkalan pääkirjastolla keskiviikkoiltana.

”KUINKA aikaisin tänne olisi pitänyt tulla?”

Tätä ihmeteltiin ääneen Pirkkalan pääkirjastossa keskiviikkona hieman ennen iltaseitsemää. Seitsemältä kirjastossa alkoi supersuositun Hildur-dekkarisarjan luojan Satu Rämön kirjailijavierailu.

Kirjasto oli etukäteen tiedottanut Facebook-sivullaan, että tilaisuuteen mahtuisi enintään 100 kuulijaa. Määrä tuli täyteen jo noin 15–20 minuuttia ennen tilaisuuden alkua. Tämän jälkeenkin paikalle tuli useita innokkaita kirjallisuuden ystäviä, mutta henkilökunta joutui käännyttämään heidät pahoitellen pois.

Monelle ulos jääminen tuli yllätyksenä ja pettymyksenä. Jotkut yrittivät neuvotella tilanteesta henkilökunnan kanssa, toiset tyytyivät harmittelemaan asiaa ääneen.

PIRKKALAN pääkirjaston kirjailijavierailut pidetään kirjaston takaosassa musiikkiosastolla. Tällä kertaa katsomoa laajennettiin myös musiikkiosaston ulkopuolelle alemmalle tasolle.

PIRKKALAN kirjastopalvelupäällikkö Laura From oli kirjailijavierailun aikaan työmatkalla, mutta kuuli vierailun tulleen täyteen.

Hän kertoo, että 100 hengen yleisö Pirkkalan kirjaston kirjailijavierailulla on harvinainen, mutta ei täysin poikkeuksellinen tapahtuma.

”Vuonna 2017, kun meillä oli Suomi 100 -juhlallisuuksia, me saimme tavallista nimekkäämpiä vierailijoita. Silloin ainakin Antti Tuurin ja Kjell Westön yleisömäärät olivat sadan tietämillä. Ne tulevat mieleen tästä lähivuosilta, jos vuotta 2017 voi lähivuodeksi sanoa. Mutta ovat nämä sinällään harvinaisia, nämä supersuositut vierailut”, From kertoo.

Vaikka suuri yleisö on kirjastolle positiivinen asia, From ymmärtää ulos jääneiden harmin.

”Toki siinä on se ikävä juttu, että kaikki eivät mahdu sisään, mutta meidän kannalta tietysti hienoa, että tapahtuma tulee täyteen”, From sanoo.

OSA katsojista seurasi Rämön esiintymistä musiikkiosaston ulkopuolella.
HENKILÖKUNTA ohjeisti yleisöä vapaista paikoista. Osa innokkaista tulijoista jouduttiin käännyttämään ovelta, kun tilarajoitukset tulivat vastaan. Paikalla oli myös vartija valvomassa tilannetta.

KUINKA paljon väkeä kirjaston tapahtumiin yleensä mahtuu?

From kertoo, että tapahtumien enimmäiskävijämäärät päätetään tapauskohtaisesti käytössä olevan tilan koon ja henkilökunnan määrän mukaan.

”Meidän pitää miettiä, että miten esimerkiksi saamme ihmiset turvallisesti pois, jos tulee hätätilanne. On aina määriteltävä joku raja, jolla me takaamme, että tapahtuma on turvallinen ja työntekijöillä on olo, että he hanskaavat sen verran ihmisiä”, From sanoo.

Hän lisää, että joissakin kirjastojen konserteissa yleisöä on ollut yli 100 henkeä.

”Konserteissa on saattanut olla lapsia enemmän, mutta he ovat tulleet huoltajien, päiväkodin aikuisten tai opettajien kanssa. Silloin siinä on ollut enemmän käsipareja hallitsemassa tilannetta”, From kertoo.

PÄÄKIRJASTON suurimmasta ihmismäärästä määrätään myös rakennuksen paloturvallisuusmääräyksissä. From ei haastattelun aikana päässyt tarkistamaan tarkkaa määrää, mutta uskoi sen olevan useissa sadoissa hengissä.

Pirkkalainen-lehti pääsi haastattelemaan kirjailija Satu Rämöä ennen kirjailijavierailun alkua. Haastattelu julkaistaan myöhemmin Pirkkalaisen verkkosivuilla ja paperilehdessä.