Lapsen syntymä sai tanssija Hanna Korhosen muuttamaan takaisin Pirkkalaan lähes 30 vuoden poissaolon jälkeen – ”Olemme vanhempieni kanssa kuin laajennettu perhe”

Monipuolisen uran tanssijana ja asiantuntijatehtävissä tehneen Korhosen uusin tanssiteos saa pian ensi-iltansa Tampereella.

PIRKKALAN Vähäjärven maisemat ja reitit ovat tuttuja alueella lapsuutensa viettäneelle Hanna Korhoselle. Nyt tanssija kasvattaa Vähäjärvellä omaa poikaansa.

HANNA KORHONEN ei ollut koskaan ajatellut, että muuttaisi vielä joskus näin lähelle lapsuudenkotiaan.

Pirkkalassa lapsuutensa viettänyt, sittemmin eri puolilla Suomea ja hetken ulkomaillakin asunut tanssitaiteilija teki paluumuuton Pirkkalaan puolitoista vuotta sitten. Uusi koti löytyi pienkerrostalosta Vähäjärveltä, vanhempien kotitalon naapurista. Poissa Pirkkalasta hän ehti olla liki 30 vuotta.

Lapsuudenmaisemiin palaaminen ei ahdista, päinvastoin. Korhosesta tuntuu, että Pirkkalassa on kaikki, mitä hän ja hänen 2-vuotias poikansa tarvitsevat. Muutto viimeisimmästä kotipaikasta Nokialta Pirkkalaan tapahtuikin ennen kaikkea arjen sujuvoittamiseksi.

”Pienen lapsen itsellisenä äitinä on hirveän tärkeää, että tukiverkko on lähellä. Nautin myös sellaisesta vanhan ajan yhteisöllisyydestä: olemme vanhempieni kanssa kuin laajennettu perhe ja näemme joka päivä. Myös naapureissa on paljon vanhoja ja uusia tuttuja”, Korhonen sanoo.

SE, mikä Korhosta on vienyt ympäri maata ja maailmaa, on tanssi. Freelancer-tanssija on työskennellyt monipuolisesti kulttuurialan asiantuntija- ja kehittämistehtävissä. Esimerkiksi Pohjanmaalla Korhonen toimi läänintaiteilijana ja Helsingissä tanssiteatteri Tsuumin taiteellisena ja tuotannollisena johtajana.

Lisäksi kokemusta on kertynyt kulttuurihyvinvoinnin saralta esimerkiksi etsivän nuorisotyön sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutuksen parista.

NYT Korhonen on keskittänyt työnsä Pirkanmaalle. Lokakuun alussa Korhosen uusin tanssiteos saa ensi-iltansa Tampereella. Uneni eivät pelkää pimeää -teoksesta pidetään kaksi näytöstä Pirkanmaan tanssin keskuksen Liikelaituri-tilassa.

Teoksessa paitsi nähdään Korhosen nykytanssia, myös kuullaan tamperelaisen runoilijan Pekka Kytömäen runoja ja muusikko-säveltäjä Niina Hannulan musiikkia. Teemat pyörivät ihmisyyden, luonnon ja ajan kerrostumien ympärillä.

KIVISSÄ näkyvät ajan kerrostumat. Niinpä ne sopivat hyvin propeiksi Hanna Korhosen Uneni eivät pelkää pimeää -esitykseen. Ajan kulumista Korhonen on huomannut myös Pirkkalan maisemissa.

KORHONEN tietää, että moni kokee nykytanssin suhteellisen vieraaksi taidemuodoksi.

”Tästä teoksesta on helppo aloittaa, jos ei ole ennen käynyt katsomassa nykytanssia”, hän rohkaisee.

”Jos joku ajattelee, että tanssiteosta on hankala lähestyä, niin ainakin tämän teoksen uskon olevan katsojaystävällinen. Esitys lähestyy katsojaa montaa kautta, kun lavalla ovat tanssin lisäksi myös sanat ja musiikki.”

ENSI vuonna nykytanssi tulee tutuksi myös Pirkkalan lukion opiskelijoille. Syksyllä 2024 Korhonen työstää projektia, jossa osa lukiolaisista pääsee kirjoittamaan tekstejä uuden tanssiteoksen pohjaksi. Korhonen työryhmineen muokkaa teksteistä runoja, joita kuullaan osana esitystä.

Tanssin ystävien harmiksi yhteistyön tuotos ei tule julkiseen esitykseen. Se jää koulun väen ja työryhmän iloksi.

VÄHÄJÄRVEN pinnan yllä avautuva maisema on perin erilainen kuin silloin, kun Korhonen lähti maailmalle vuonna 1996.

”Silloin Pirkkala oli vielä maalaiskunta, mutta nyt se on kuin Tampereen Kauniainen. On ollut hämmentävää todistaa muutosta, muistikuvani teinivuosilta ovat niin erilaiset”, Korhonen sanoo.

”Mutta olen pitkään halunnut palata Pirkanmaalle, ja olen iloinen, että olen nyt täällä. Olen onnellinen paluumuuttaja.”

Uneni eivät pelkää pimeää -tanssiteos Liikelaiturilla (Yliopistonkatu 58 D, Tre, sisäänkäynti sisäpihalta, esteetön kulku: Pinninkatu 55 A) pe 6.10. klo 19 ja su 15.10. klo 15. Kesto n. 40 min.

Hanna Korhonen

SYNTYNYT Tampereella 1979, viettänyt lapsuutensa Pirkkalassa. Muutti takaisin kuntaan keväällä 2022.
VALMISTUI Turun konservatoriosta tanssijaksi vuonna 1999 ja Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen maisteriksi vuonna 2007.
TYÖSKENNELLYT tanssitaiteen ammattilaisena 24 vuotta eri puolilla Suomea.
PERHEESEEN kuuluu 2-vuotias poika.