Näin lentävät Ruotsin Gripenit ja Suomen Hornetit Pirkkalassa – Ilmavoimien pääsotaharjoitus menossa

RUOTSIN ilmavoimien Gripen-hävittäjä laskeutui Ruska 23 -harjoituksen aloituspäivänä maanantaina Pirkkalan lentokentälle. Kansainvälisessä harjoituksessa on mukana kaikkiaan 60 ilma-alusta. Kuva: Matti Hannula

ILMAVOIMIEN pääsotaharjoitus Ruska 23 on täydessä käynnissä Pirkkalassa.

Pirkkalassa on totuttu kuulemaan hävittäjien jylinää. Tällä kertaa sen aiheuttajina ovat poikkeuksellisesti Hornetien ohessa myös ruotsalaiset Gripen-hävittäjät.

Ruotsi toi harjoitukseen JAS-39 Gripen -monitoimihävittäjiä ja Iso-Britannia F-35-hävittäjiä. Harjoituksen koko ruotsalainen konekalusto käyttää Pirkkalassa Satakunnan lennoston tukikohtaa.

Pirkkalan lisäksi toimintaa on monissa muissa suomalaistukikohdassa sekä Ruotsin Kallaxissa. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 60 ilma-alusta ja noin 4500 sotilasta.

ALLA olevasta galleriasta voit klikata kuvia hävittäjien lentämisestä Pirkkalassa suuremmiksi.

Harjoituksessa käytetään myös maantietukikohtia. Pienikokoista Gripeniä on kuvattu ketteräksi ja pohjoisiin oloihin sopivaksi monikäyttöiseksi hävittäjäksi. Sen moottorin voi vaihtaa 45 minuutissa maantietukikohdankin oloissa.

Ruotsalainen Gripen oli ehdolla myös Suomen tulevaksi hävittäjäksi Hornettien jäädessä pois käytöstä. Suomen valinta kohdistui kuitenkin yhdysvaltalaiseen F-35-hävittäjään.

Harjoitus kestää 30. syyskuuta asti. Keskiviikosta alkaen lentoja tehdään kaikkina vuorokauden aikoina.