”Lähikauppa, kylänraitti ja muitakin palveluita visioissa”, sanoo Loukonlahdessa rakennushanketta käynnistävä Juri Haavisto – ”Muutin Pirkkalaan 1972, kun tällä paikalla oli Osuuspankki ja sen jälkeen Loukon pub”

Loukonlahteen nouseva laaja asuinalue voi auttaa palauttamaan lähipalvelut alueelle. Kreetantien varteen saa rakentaa kerrostalon ja uuden liikerakennuksen.

TÄLLE Loukonlahden tutulle liiketontille on nousemassa asuntoja ja 950 neliön uudet liiketilat. Onni Haavisto kertoo, että tavoitteena on saada paikalle muun muassa lähikauppa palvelemaan lähiseutujen kasvavaa asutusta.

NOSTALGISESSA Loukonlahdessa otetussa kuvassa 1970-luvulta näkyy vaalea Kirkkoveräjäntien ja Kreetantien kulmauksessa oleva liiketalo. Pihassa on tuon ajan mopedia ihaileva pikkupoika Loukon pubin edustalla.

Liikepaikka on sittemmin nähnyt monia lähipalveluita lähikauppa Ramista Kreettaan, parturi-kampaamoon ja tanssistudio Jazzscopeen, jonka kyltti on yhä rakennuksen päädyssä.

Nykyisin liikerakennuksessa toimii vain kuntosali vuokralla.

”Kun muutin Pirkkalaan 1972 alle vuoden ikäisenä, rakennuksessa oli Osuuspankki. Loukon pub tuli sen jälkeen”, muistelee Juri Haavisto.

Kuinka ollakaan, Haavistosta tuli 2000-luvun alussa rakennuksen ja sen alla olevan tontin omistaja. Tarkalleen omistaja on Haaviston yritys eli Loukonlahden Puotitalo Oy.

”Osuuspankilla oli silloin ollut kaavailuja alueen suhteen, mutta ne eivät toteutuneet. Ostin kiinteistön pankilta”, Haavisto kertoo. Hän omistaa kiinteistön yksin.

NYT 30 vuotta myöhemmin Haaviston omat visiot Loukonlahden perinteikkään liikepaikan ovat konkretisoitumassa.

Pirkkalan kunta on hyväksynyt alueelle kaavan, joka sallii rakentaa Kreetantien varteen viisikerroksisen asuintalon ja sen viereen, perinteikkäälle liikepaikalle, kaksikerroksisen liikerakennuksen.

Pirkkalan kunnanhallitus on vahvistanut Haaviston hankkeeseen liittyvän maankäyttösopimuksen ja antanut luvan myydä Haavistolle pienen palan lisämaata, jotta rakennushanke on mahdollinen toteuttaa.

Haavistolla on suunnitelmiinsa aatteellinen, jopa kotiseutuhenkinen lähtökulma, vaikka kyse on toki liiketaloudellisesta hankkeesta. Hän on asunut kerrostalossa liikerakennuksen vieressä Kreetantiellä.

”Kun Loukonlahteen alkaa nousta uusi asuinalue niin sekä minun maanomistajana että Pirkkalan kunnan maankäytön intresseissä on lähipalveluiden saaminen sinne”, Haavisto sanoo ja kertoo käyneensä tonttinsa tulevaisuudesta keskusteluja kunnan edustajien kanssa vuosikausia.

Nyt toteutuksen lähestyessä Juri Haaviston liikesuunnitelmia ja visioita on toteuttamassa on myös hänen poikansa, Pirkkalassa syntynyt Onni Haavisto.

LOUKONLAHDEN kaava Kirkkoveräjäntien ja Kreetantien kulmauksessa sisältää rakennusoikeutta liiketiloille 950 ja asumiseen 4200 kerrosneliötä.

ASEMAKAAVA lupaa Haaviston omistaman tontin liikerakennukselle 950 neliön rakennusoikeuden Kirkkoveräjäntien ja Kreetantien kulmaan. Risteys muuttuu jatkossa suorakulmaiseksi nykyisen kaarteen sijaan.

”Lähikauppa, olohuonetyylinen rento ravintola lounaspalveluineen, parturi-kampaamo ja mitä muita palveluja ajan myötä voisi ollakaan”, Onni Haavisto sanoo.

Kiinnostusta liiketiloihin on jo Onni Haaviston mukaan jo nyt enemmän kuin neliöitä on luvassa. Esimerkiksi kuntosaliyritys olisi kiinnostunut hankkimaan toimitilat rakennuksesta.

LOUKONLAHTEEN on laskettu muuttavan noin tuhat asukasta lisää uuden kaavan myötä, joten alueen ostovoima kasvaa merkittävästi. Uusi Pyhäjärven rannan tuntumaan rakentuva alue linkittyy Loukonlahden vanhaan arkkitehti Pekka Ilveskosken suunnittelemaan lähiörakentamiseen.

Kaava sallii lähialueille myös paljon liikuntapalveluita kentistä sisähalleihin.

Haavistot miettivät, että uuden kaavan myötä Kreetantiestä muotoutuu alueelle keskeinen kylänraitti ja perinteikkään asuinalueen palvelut kokevat uuden huomisen.

TOINEN pää Loukonlahden Puotitalo Oy:n omistamasta tontista on ollut pitkään joutokäynnillä parkkipaikkana. Kaava sallii tähän kohtaan kerrosasuintalon rakentamisen.

Onni Haavisto sanoo pirkkalalaisena tietävänsä, että Loukonlahdessa on ihmisillä jo nyt tarvetta palveluille.

”Myös laajemmin Killosta Pereelle ulottuvalla seudulla.”

Uutinen Loukonlahden palveluita ajatellen oli elokuun lopun tieto Killon St1-aseman ravintolan ja myymälän sulkemisesta. Kyseessä oli loukonlahtelaisten lähin puoti, johon päästäkseen piti tosin kiivetä melkoisen jyrkkä Naistenmatkantielle nouseva Kirkkoveräjäntie.

JURI Haaviston omistaman tontin toiseen päähän Kreetantien varteen kaavoitettu kerrostalo. Neljään kerroksen voi rakentaa 4 200 asuinneliötä. 60 neliön kolmioiksi muunnettuna se tarkoittaa 70:ää asuntoa.

Asuintalo on tulevassa rakennusprojektissa siis taloudellisesti paljon isompi kokonaisuus kuin liiketilat.

Juri Haavisto sanoo tavoittelevansa tontille laadukasta kokonaisuutta ”lukkarinrakkaudesta Loukonlahtea kohtaan”.

SANEERATTAVALLA tontilla sijaitsi 1970-luvulla muun muassa Loukon pub.

KUNNANHALLITUKSEN päätöksen mukaisesti Loukonlahden Puotitalo Oy, jonka toimitusjohtaja Juri Haavisto on, maksaa Pirkkalan kunnalle korvauksena kunnallistekniikan suunnittelusta ja rakentamisesta maankäyttösopimuksen kautta 142 322 euroa.

Lisäksi tehdään erillinen kiinteistökaupan esisopimus kunnan ja maanomistajan välillä tehtävistä maanvaihdoista.

Pirkkalan kunnan kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen toivottaa uudet palvelut tervetulleiksi Loukonlahteen. Niiden saaminen on ollut kaavoituksenkin tavoitteena.

Hän muistuttaa, että Pirkkalan valtuuston hyväksymästä Loukonlahden kaavasta on tehty valitus hallinto-oikeuteen.

”Se viivästyttää alueen aloitusta ehkä noin vuodella. Aiomme kaavoituksesta pyytää oikeudelta valitukselle nopeutettua käsittelyä, perusteena pientalotonttien suuri tarve ja kaava-alueelle tulevan liikuntapaikkarakentamisen tärkeys”, Jääskeläinen kertoo.

”Tulemme esittämään Loukonlahden katujen ja muun infran suunnittelumäärärahoja ensi vuodelle Pirkkalan talousarvioon”, Jääskeläinen toteaa.

Juttua korjattu 18.9. klo 9.05: Haaviston hankkeeseen liittynyttä maankäyttösopimusta ei vahvistanut kunnanvaltuusto vaan kunnanhallitus.