Tunti mielenterveystaitoja viikossa olisi hankala saada mahtumaan Pirkkalan perusopetukseen, arvioi sivistyslautakunta

SDP:n valtuutettujen aloitteessa ehdotetaan viikoittaista tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppituntia peruskoululaisille.

PIRKKALASSA perusopetukseen kuuluu jo nyt enemmän tunteja kuin valtakunnallinen vähimmäistuntimäärä vaatisi, kertoo sivistyslautakunta. Valtakunnallinen minimi on 224 vuosiviikkotuntia, Pirkkalassa niitä on 228. Kuva: Anna Haapavaara

PIRKKALAN peruskoululaisten lukujärjestykseen olisi haastavaa mahduttaa viikoittaisia mielenterveystaitojen oppitunteja, arvioi kunnan sivistyslautakunta.

Emmi Saaren (sd.) jättämässä ryhmänsä valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että Pirkkalassa peruskoulun kaikille luokille alettaisiin järjestää tunti viikossa tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetusta. Sivistyslautakunta käsitteli aloitetta kokouksessaan keskiviikkona.

Lautakunta toteaa lausunnossaan kunnanhallitukselle, että perusopetuksen kokonaistuntimäärä Pirkkalassa on jo nyt seudun keskiarvoa ja valtakunnallista vähimmäistuntimäärää korkeampi. Lisäksi perusopetukseen lisätään ensi vuonna koko maassa lisää tunteja ruotsin opetukseen, ja nykyisessä hallitusohjelmassa esitetään lisäystä alakoululaisten luku-, kirjoitus- ja laskutaidon opetukseen.

Tuntien lisääminen entisestään olisi hankalaa esimerkiksi koulupäivien pituuden vuoksi.

Muutos aiheuttaisi myös kustannuksia. Yhden vuosiviikkotunnin eli 38 oppitunnin mittaisen opetusjakson lisääminen jokaiselle peruskoulun ryhmälle toisi lautakunnan mukaan noin 300 000 euron kustannukset vuosittain.

LAUTAKUNTA kuitenkin toteaa, että Pirkkalan kouluissa on viimeisten vuosien aikana tehty systemaattista työtä koululaisten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseksi. Teema on esillä opetuksessa niin opetussuunnitelman kuin erillisten toimenpideohjelmienkin kautta.

Kaikilla 7.-luokkalaisilla esimerkiksi kuuluu opintoihin Opiskelun ja arjen taidot -kurssi, jossa käsitellään mielen hyvinvointia.