Taiteilijat avaavat ateljeitaan vierailijoille tänä viikonloppuna – Pirkkalasta mukana on taidemaalari Ohto Sabel

OHTO Sabel on taiteilija, joka haluaa töillään herättää elämyksiä katsojassa. Kuva: Ohto Sabelin arkisto

KONSTRUNDAN on avoin ateljee -tapahtuma, joka järjestetään vuosittain syyskuussa. Tällöin osallistuvat taiteen, taidekäsityön ja muotoilun ammattilaiset avaavat työhuoneensa ovet yleisölle yhdeksi viikonlopuksi.

Tapahtumassa on mahdollisuus tavata taiteilijoita, taidekäsityöläisiä ja muotoilijoita eripuolilla Suomea.  Pirkkalasta mukana on taidemaalari Ohto Sabel. Hän ammentaa inspiraatiota klassisista ja nykytaiteen teemoista.

”Teoksissa yhdistelen ja rakennan narratiivia historian juonteista ja klassisista tarinoista kietouttaen ne nykyisyyden moniin kerroksiin. Taiteessani maalauseleiden muotokieli pyrkii luomaan kestäviä yhteyksiä ja oivaltavia semioottisia merkityksiä, jotka herättävät pohdintoja ja elämyksiä taiteen katsojissa”, hän kertoo tapahtuman tiedotteessa.

Konstrundanin aikana Sabel toteuttaa taidenäyttelyn uusista figuraalis-ekspressiivisistä maalauksistaan. Hänellä on viikonloppua tukeva ennakkokampanja Facebookissa, Instagramissa, Twitterissa ja LinkedIn palvelussa.

”Konstrundan-vierailukokemuksen syventämiseksi laadin esittelyn, jossa kuvaan teosten luomisprosessia ja teoksiin vaikuttaneiden taidehistoriallisten ja kulttuuristen merkitysten semiotiikka, eli merkkien ja merkitysten rakenteita ja niiden tulkintaa.”

OHTO Sabel ammentaa inspiraatiota
nykytaiteen teemoista.

ENSIMMÄINEN Konstrundan järjestettiin vuonna 2008, jolloin se oli osa Svenska Kulturfondenin 100-vuotisjuhlan ohjelmaa. Ruotsissa taidekierroksilla on pitkät perinteet ja sieltä on saatu idea Konstrundaniin. Yhdistys Åbolands hantverk on tapahtuman järjestäjä.

Ruotsinkielisestä runsaan 80 osallistujan tapahtumasta rannikolla ja Ahvenanmaalla on kehittynyt koko Suomen kattavaksi tapatumaksi. Vuonna 2022 lähes 450 henkilöä esittäytyivät yleisölle Konstrundan-viikonloppuna. Kiinnostus avoimet ateljeet -tapahtumaan on suuri niin kävijöiden kuin ammattilaisten keskuudessa: viikonlopun aikana laskettiin yli 28 000 käyntiä osallistujien luona.

Kävijöiden kohtaamiset taiteilijoiden, käsityöläisten ja muotoilijoiden kanssa ovat rentoja. Keskustelut ja luovat hetket valloittavat työhuoneet. Konstrundan tarjoaa myös mahdollisuuden ostaa teoksia ja tuotteita suoraan valmistajalta. Tapahtuma sinänsä on maksuton kävijöille.

Kävijöillä on myös mahdollisuus osallistua ilmaiseksi taidearpajaisiin täyttämällä arpalipun jokaisessa ateljeessa, jossa vierailevat. Konstrundan ostaa voitot osallistujilta ja ne esitellään kotisivuilla ja Konstrundan-lehdessä.

Ohto Sabelin taiteeseen voi käydä tutustumassa 2.-3.9. klo 11-17 Pirkkalassa osoitteessa Lasikaari 10.