Reipin museossa päättyi remonttikesä – museoassistentti kertoo, mitä uutta entistä ehommalla alueella on luvassa ensi vuonna

Reipin museoalueella on remontoitu tänä kesänä muun muassa lattioita ja kattoja.

PIRKKALAN kunnan museoassistentti Vilja Juvonen-Saukko esittelee museorakennusten uusia huopakattoja.

REIPIN museon alueella vietettiin viime viikonloppuna kesäkauden päättäjäisiä. Pirkkalan kunnan museoassistentin Vilja Juvonen-Saukon mukaan nyt paketoitu kesäkausi on ollut Reipissä remonttien täyttämä.

”Valitettavasti on jouduttu pitämään museon rakennuksia suljettuina remonttien ja kävijäturvallisuuden takia. Ihmiset ovat suhtautuneet tähän tosin hyvin”, Juvonen-Saukko kertoo.

Reipissä on tänä kesänä remontoitu muun muassa Eerolan pariladon lattiaa. Rakennuksessa säilytetyt raskaat museoesineet, esimerkiksi niitto- ja haravakoneet, olivat painaneet sen mutkalle. Lisäksi painumiseen oli vaikuttanut pehmeä maa.

Korjaustyötä varten koko pariladon lattia jouduttiin avaamaan, ja sen alta poistettiin maata. Samalla myös lattian niskat korjattiin.

”Pirkkalan muinaismarkkinoihin mennessä lattia saatiin valmiiksi.”

Tänä kesänä pariladon seiniin laitettiin niin sanotut följärit eli tukipuut, jotka pitävät seinät ryhdissä. Remontin yhteydessä myös pariladon kattoa kunnostettiin.

EEROLAN pariladon painunut lattia korjattiin tämän kesän alussa.

EEROLAN pariladon lisäksi Reipin museoalueella on ehostettu tänä kesänä muitakin rakennuksia. Esimerkiksi aitat ovat saaneet ylleen uudet huopakatot. Töitä on paiskittu myös pellolla sijaitsevassa sepän pajassa.

”Rakennuksen toinen puoli oli päässyt painumaan, ja sitä nostettiin. Myös ovia ja hirsiä korjattiin. Sinne asennettiin myös verkko, jotta isommat eläimet eivät pääse alta sisään”, Juvonen-Saukko kertoo.

MUSEOASSISTENTTI Juvonen-Saukon mukaan ensi kesänä Reipin museoalueella on luvassa myös jotakin uutta.

”Meillä on iso heinälato tuossa tyhjänä. Jouduimme siirtämään esineistön remontin alta varastoon, ja nyt se olisi tarkoitus tuoda takaisin. Samalla olisi tarkoitus uudistaa näyttelyä.”