Sote-palveluja pakko keskittää – vaikka se tekee kipeää

Pirkanmaan terveyspalvelujen palveluverkon muokkauksesta keskustellaan ja päätetään tänä syksynä. Moni kunta tulee menettämään palvelupisteitä.

PIRKANMAAN hyvinvointialueen julkaisema selvitys maakunnan sote-palvelujen vastaanottopisteiden ja vuodeosastojen karsimisesta on herättävä lähtölaukaus sille, mitä Suomessa toteutettu sote-uudistus tuo mukanaan.

Esityksestä on jo älähdetty joissain niistä Pirkanmaan kunnista, joihin toimipisteiden sulkemisia suunnitellaan. Moni kunta on menettämässä oman terveysaseman, eli entisessä maailmassa terveyskeskuksen. Samoin terveyskeskusten osana toimineita vuodeosastoja karsitaan isolla kädellä.

Pirkkalan osalta selvitys ehdottaa, että kunnasta poistuu vuodeosasto. Terveyskeskuksen toimintaa puolestaan luvataan kehittää, mikä on hyvä asia. Pirkkalan sosiaalitoimistolle taasen ehdotetaan laitettavaksi lappu luukulle.

Väestö kuitenkin ikääntyy ja uusia hoitomuotoja kehitetään koko ajan. Jotta niiden käyttöön riittää rahaa, on Suomessa keskitettävä sote-palveluja

AIEMMIN pelkästään aikeet karsia muutama vuodepaikka Pirkkalan sairaalaosastolta on aiheuttanut ison keskustelun paikallisessa valtuustossa. Nyt päätökset tehdään kuitenkin maakunnan tasolla. Tilanne on aivan uusi ja paikallisille päättäjille outo.

Kunnissa paikalliset päättäjät voivat vain sanoa mielipiteensä palveluverkosta. Alue päättää. Kuitenkin kunta on viime vaiheessa omien asukkaidensa hyvinvoinnin takuumies.

HYVINVOINTIALUE perustelee esitystään niin työvoimapulalla kuin taloudella.

Onkin kiistämättä niin, että valtaosa maakunnan terveysvastaanottokäynneistä tehdään Tampereella ja muutamissa suurissa kunnissa. Pienissä yksiköissä räätälöity hoito on kallista.

Pisteiden karsiminen pidentää asukkaiden matkoja hoitaviin yksiköihin. Toisaalta se jopa lisää hoidon laadullista tasa-arvoa, kun hoito tapahtuu isommissa, osaavissa yksiköissä. Jos käyt kerran kymmenessä vuodessa leikkauksessa, matkaat ehkä jopa mielelläsi tunnin pari päästäksesi parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Tiheämmässä asioinnissa hankaluuksia syntyy enemmän.

Väestö kuitenkin ikääntyy ja uusia hoitomuotoja kehitetään koko ajan. Jotta niiden käyttöön riittää rahaa, on Suomessa keskitettävä sote-palveluja. Vaikka se tekee kipeää.