”AI ONKO nyt aikaa antaa haastattelu? Kyllä, mutta luulen että tästä eteenpäin aika on kaikin puolin tiukilla”, sanoo Mika Aaltolan presidenttiyttä ajavan tukiyhdistyksen pirkkalalainen puheenjohtaja Valtteri Vuorisalo pakatessaan perheen matkatavaroita autoon perjantaina Pirkkalassa.
Ukrainan sodan myötä suomalaisten tietoisuuteen nousseen ulkopoliittisen asiantuntijan Mika Aaltolan ilmoitusta presidenttiehdokkuudestaan on tivattu mediassa hartaasti.
Kun Aaltola ilmoitti torstaina lähtevänsä tavoittelemaan ehdokkuutta, päivään sisältyi myös pirkkalalainen uutinen.
Aaltolaa presidenttikisaan siivittävän Suomen turvattu tulevaisuus -tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja on ensimmäistä kauttaan kokoomuksen kunnanvaltuutettuna Pirkkalassa toimiva Vuorisalo.
Vuorisalo työskentelee Fujitsu Finland Oy:ssä julkishallinnon ja turvallisuuden yksikön johtajana. Hän toimii paraikaa myös kansallisen turvallisuuden ja turvallisuuspolitiikan työelämäprofessorina Tampereen yliopistossa.
Edessä on kiireinen puoli vuotta.
Aaltola on varteenotettava ehdokas monelle
Valtteri Vuorisalo
VUORISALO kertoo tutustuneensa Aaltolaan Tampereella molempien opiskellessa kansainvälistä politiikkaa 1990-luvulla. Aaltola valmistui maisteriksi ja piti kursseja, joille Vuorisalo osallistui.
”Ystävyys on säilynyt. Mika on minulle opettaja, kollega ja ystävä, läheinen sellainen”, kansainvälisen politiikan tohtoriksi sittemmin edennyt Vuorisalo sanoo.
Vuorisalo on julkaissut Aaltolan kanssa yhdessä kirjan, kirjoituksia ja esiintynyt hänen kanssaan tilaisuuksissa.
Aaltola toimii nykyisin Ulkopoliittisen instituutin johtajana.
MITKÄ ovat sitten Mika Aaltolan mahdollisuudet tulla valituksi presidentiksi? Galluppien kärjessä ovat tähän asti olleet Pekka Haavisto ja Olli Rehn.
Vuorisalo sanoo, että Aaltola on ”varteenotettava ehdokas monelle”.
”Ensinnäkin on demokratian kannalta hyvä asia, että hän lähtee ehdokkaaksi. Hän edustaa politiikan ulkopuolelta tulevaa kokemusta, mitä moni kaipaa. Presidenttihän ei osallistu päivänpolitiikkaan.”
Tukiyhdistyksen perustamisella haluttiin Vuorisalon mukaan selkiyttää pitkään jatkunut tilanne ja pohdinnat Aaltolan ehdokkuuden osalta ja tukea Aaltolaa päätöksessä.
Vuorisalo ei myönnä, että olisi ollut läheisenä ystävänä ja tukiyhdistyksen puheenjohtajana kuitenkaan se ratkaiseva henkilö siinä, että Aaltola suostui ehdokkaaksi.
”Keskustelimme asiasta. Mikalla on laaja verkosto, jonka tuella hän on tehnyt päätöksen.”
Vuorisalo sanoo, että hänen tehtävänään tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana on nyt ”kätilöidä ehdokkuus” alkuun.
”Ensimmäinen työ on kerätä 20 000 tukijan lista, laajentaa vapaaehtoisverkostoa ja aikanaan kerätä lahjoituksiakin. Kun nimiä on tarpeeksi, voidaan vasta perustaa valitsijayhdistys”, Vuorisalo selvittää.
Vuorisalo sanoo lähestyvänsä asioita konkreettisen tekemisen kautta, vaihe kerrallaan.
”Nyt on tehtävänä koota 20 000 nimeä ehdokkuutta varten. Kun kortit ovat olemassa, tilanne on tosi.”