Pelmu ry:ssä toimineen Risto Räkköläisen bändi koostuu pitkälti Pirkkalan kasvateista – ”Ei ole pelottanut tehdä asioita itse ja myös virheiden kautta”

Koirapuisto-bändi tekee "kesähittejä, jotka pilataan punk-vokaaleilla".

JEROME KAIHARI (vas.), Risto Räkköläinen, Vesa Tammisto ja Kalle Tuunanen muodostavat Koirapuisto-bändin. Räkköläinen tunnetaan esimerkiksi Pelmu ry:n entisenä puheenjohtajana, joka oli mukana järjestämässä Pirkkalan Pelmurock-tapahtumaa. Kuva: Olli Hietajärvi

ILMAN Pirkkalan kunnan nuorille tarjoamia treenitiloja monen musiikkiharrastajan tarina olisi voinut jäädä parin sävelen pituiseksi.

Omalla kohdallaan näin ounastelee Pirkkalassa varttunut Risto Räkköläinen. Pirkkalan elävän musiikin yhdistyksen Pelmu ry:n puheenjohtajanakin toimineelle, sittemmin tamperelaistuneelle Räkköläiselle kunnan harjoittelu- ja äänitystilat olivat nuoruudessa olennainen osa musiikkiharrastusta.

”Ihan ensimmäinen mahdollisuus tuli joskus 17-vuotiaana, kun päästiin lukion musiikkiluokkaan soittelemaan. Siitä se kavereiden kanssa lähti”, Räkköläinen sanoo.

Studiokokemusta nuoret kerryttivät Nuorisotila Nastan silloisissa tiloissa Suupantorilla.

”Nuoriso-ohjaajana ollut Salmelan Tommi päästi meitä puuhailemaan sinne itsekseen. Ja myöhemmin olimme ensimmäisiä, jotka pääsivät äänittelemään nykyisen Nastan tiloissa urheilutalolla, silloin Järvisen Arton kanssa”, Räkköläinen muistelee.

”Sieltä saatiin ehkä sellaista kokemusta, että sen jälkeen ei ole pelottanut tehdä asioita itse ja myös virheiden kautta.”

PIRKKALAN musiikkipiireistä ponnistaa myös Räkköläisen nykyinen yhtye Koirapuisto. Bändin neljästä jäsenestä kolmella on pirkkalalaistaustaa.

Kitaristi Räkköläisen lisäksi Pirkkalassa ovat kasvaneet laulaja Vesa Tammisto ja basisti Jerome Kaihari. Lisäksi mukana on rumpali Kalle Tuunanen.

Vuonna 2021 perustettu tamperelaisbändi on julkaissut ensimmäiset kappaleensa aiemmin tänä vuonna. Neljän kappaleen EP ja yksi singlejulkaisu saavat jatkoa tänään perjantaina, kun yhtye julkaisee kerralla kaksi uutta kappaletta.

Kantsis jo juosta käsittelee #punkstoo-liikkeen esiin tuomaa ahdistelua punk-piireissä, kun taas 2 sinistä väkästä tutkailee aikuisten vaikeuksia pitää yllä suhteita teini-iän kavereihin.

KOIRAPUISTON tyyli liikkuu jossain rockin, punkin ja alternativen maastoissa, mutta Räkköläinen on haluton lokeroimaan yhtyettä mihinkään genreen. Innoitusta on haettu esimerkiksi yhtyeiltä Dinosaur Jr, Hüsker Dü, Wipers ja Agents.

”Monesti olemme käyttäneet musiikistamme kuvausta ’summer hits gone bad’. Eli teemme kesähittejä, jotka Vesa pilaa punk-vokaaleilla”, Räkköläinen heittää.

Yhtyeen jäsenet suhtautuvat bänditoimintaan rennosti.

”Ollaan sovittu jätkien kanssa, että koska emme ole enää mitään nuorimpia ja kaikilla on jo kaikenlaista muutakin elämää, niin teemme musiikkia rennolla otteella ja omaehtoisesti.”

Koirapuiston tuplasinkku Kantsis jo juosta ja 2 sinistä väkästä kuunneltavissa suoratoistopalveluissa pe 28.7.

Juttua muokattu 28.7. klo 9.03: Lisätty tieto, että Risto Räkköläinen on yhtyeen kitaristi.