Pirkkalassakin asuva Eemil Haukilahti, 15, voitti painin EM-pronssia ja teki suomalaista urheiluhistoriaa – ”Tavallaan oli jo ajatus, että voi hyvinkin pärjätä”

Haukilahti on ensimmäinen suomalainen miespainija, joka on päässyt mitalisijalle alle 15-vuotiaiden painin EM-kisoissa.

EEMIL Haukilahti tuuletti pronssiottelun jälkeen Unkarin Kaposvárissa pidetyissä vapaapainin EM-kisoissa. Kuva: Petteri Lahikainen

PIRKKALASSA osittain asuva Eemil Haukilahti, 15, kamppaili Suomelle nuorten vapaapainin EM-pronssia heinäkuun alussa Unkarissa pidetyissä kisoissa.

Haukilahti sijoittui kolmanneksi U15-nuorten alle 57-kiloisten sarjassa. Loppuottelu Puolan Michal Maciukia vastaan päättyi 8-5 pistevoittoon.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen miespainija on päässyt mitaleille alle 15-vuotiaiden painin EM-kisoissa.

EUROOPAN mestaruuskilpailut eivät olleet nuorelle painijalle ensimmäiset laatuaan. Viime vuonna Kroatiassa pidetyissä kisoissa Haukilahti sijoittui kahdeksanneksi. Hän pohtiikin, että kokemuksesta oli hyötyä tänä vuonna.

”Viimeksi oli paljon jännitystä, kun kokemus oli uusi ja kaikki oli outoa”, Haukilahti sanoo.

Tänä kesänä kertaa olo oli varmempi.

”Tavallaan oli jo ajatus, että voi hyvinkin pärjätä. Pronssi ei siis välttämättä tullut ihan yllätyksenä. Mutta kova taso kisoissa oli.”

Isä Teppo Haukilahti muistuttaa, että Eemilillä oli tänä vuonna myös ikä ja kokemus puolellaan. Viime vuonna Eemil kilpaili 14-vuotiaana 15-vuotiaita vastaan.

PRONSSIOTTELUSSA Eemil Haukilahtea vastassa oli Puolan Michal Maciuk. Kuva: Petteri Lahikainen

HAUKILAHTI on harrastanut painia niin nuoresta lähtien, ettei enää muista, mikä tarkalleen sai kiinnostumaan lajista. Kaksivuotiaana hän alkoi osallistua alkulämmittelyihin isänsä ohjaamissa Tampereen Voimailijoiden painiharjoituksissa, ja varsinaisen treenaamisen hän aloitti kuuden vanhana. Tätä nykyä Haukilahti edustaa Tampere Predatorsia.

Painijana itsekin meritoitunut Teppo Haukilahti on iloinen poikansa menestyksestä.

”On tämä ollut tosi erilaista. Paljon enemmän jännittää, kun on oma poika matolla kuin että itse kilpailisi”, Teppo Haukilahti sanoo.

”Olen kyllä todella ylpeä omasta pojasta ja siitä, miten sitoutunut hän on urheiluun ja miten hän on omaksunut urheilijan elämäntavan ja arjen.”

SEURAAVAT kilpailut Eemil Haukilahdella voivat olla edessä jo lokakuussa, jos hän saa kutsun nuorten MM-kisoihin Kreikkaan. Tulevaisuudessa siintävät myös EM-kisat alle 17-vuotiaiden ikäluokassa.

Kesällä Haukilahdella on tiedossa pieni lepohetki.

”Pari viikkoa ainakin otetaan painista taukoa. Sitten pitääkin alkaa treenaamaan, myös muita lajeja kuin vain painia”, Eemil Haukilahti sanoo.