Sirkka Tuomiselle, 91, viikonloppuna Pirkkalassa palanut autiotalo ei ollut mikä tahansa mökki – ”Pahalta tämä tuntuu, tietysti”

Lapsuudenkodin epäilty tuhopoltto tuntuu Tuomisesta uskomattomalta.

SIRKKA TUOMINEN asui suuren osan lapsuudestaan Piittalan hirsimökissä, joka vahingoittui tulipalossa viime viikolla. Nykyään hän asuu miehensä Jouko Tuomisen kanssa Pirkkalan Suupalla.

KUN pirkkalalainen Sirkka Tuominen, 91, sai tietää Pirkkalassa lauantaina tapahtuneesta autiotalon palosta, hän ei ollut uskoa kuulemaansa.

Jyrkänpäässä Anian rantatien varrella palanut hirsimökki oli Tuomisen lapsuudenkoti.

”Ei tätäkään olisi uskonut. Pirkanmaallahan on nyt ollut paljon paloja, mutta ei olisi uskonut, että Pirkkalassakin”, Tuominen sanoo.

VUONNA 1932 syntynyt Tuominen, tyttönimeltään Kastari, asui Piittalan hirsimökkinä tunnetussa talossa suuren osan lapsuuttaan. Ennen hänen perhettään mökissä oli asunut Leukun tilan työntekijöitä, mutta Kastarit eivät olleet Leukun suvun leivissä.

Perheen isä toimi Nokia-yhtiöllä muun muassa metsätyönjohtajana. Sisaruskatraaseen kuului viisi lasta, joista Sirkka oli toiseksi vanhin.

Arki oli nykynäkökulmasta ankaraa. Vesi haettiin lähteestä, joskin alkukesäisin Tuomisen äiti pääsi pesemään pyykkiä hieman lähempänä ojassa. Kävelymatkaa Kirkonpiirin kouluun kertyi neljä kilometriä suuntaansa. Noin 70 neliömetrin mökki koostui keittiöstä ja kahdesta huoneesta, joista toisessa asui välillä muita ihmisiä.

”En muista niistä ajoista mitään huonoa. Se oli hyvä paikka asua”, Tuominen toteaa.

Vaikka pihapiirissä oli navetta, karjaa perhe ei omistanut. Tuominen muistelee, että joskus perheellä oli lammas ja possu.

TÄLTÄ Piittalan hirsimökki näytti pari vuotta ennen tulipaloa. Kuvassa mökin kuistin portaiden kuntoa testaa Sirkka ja Jouko Tuomisen lapsenlapsi. Kuva: Sinikka Toiva

TUOMINEN muutti Piittalasta pois kahteen otteeseen, ensin vain väliaikaisesti. Talvisodan aikana perhe muutti toisaalle Pirkkalaan, kun Tuomisen äitiä kaivattiin hoitamaan lähistöllä asunutta vanhaa rouvaa.

Karoliina-mummuksi kutsuttu rouva menehtyi välirauhan aikana, ja Kastarit palasivat Piittalaan.

Jatkosodan jälkeen perheen veteraani-isälle luovutettiin keskeneräinen rintamamiestalo läheiseltä Jyrkänpääntieltä. Siellä Sirkka Tuominen asui siihen asti, kunnes hän muutti sulhasensa Jouko Tuomisen kanssa yhteiseen kotiin.

Tätä nykyä pariskunta asuu Pirkkalan Suupalla. Jouko Tuominen on yksi Pirkkalan harvoja elossa olevia sotaveteraaneja.

POLIISI tutkii Piittalan mökin paloa törkeänä vahingontekona. Epäilyksenä siis on, että palo olisi sytytetty tahallaan.

Pirkanmaalla tutkitaan tällä hetkellä useita asumattomien talojen paloja. Sirkka ja Jouko Tuominen muistelevat, että heidän lapsuudessaan ja nuoruudessaan tuhopolttoja ei ollut samalla lailla kuin nykyään.

”Pahalta tämä tuntuu, tietysti. Niin paljon näitä on ollut viime aikoina”, Sirkka Tuominen sanoo.

Hän kävi palon jälkeen katsomassa lapsuudenkotiaan Anian rantatieltä päin, mutta ei lähempää.

”Täytyisiköhän oikein käydä pihassa asti”, hän pohtii.

Lue myös: Autiotalo paloi Pirkkalassa lauantaina, tutkitaan samassa kokonaisuudessa Pirkanmaan muiden palojen kanssa – ”Huomioidaan, että takana voi olla sama toimija tai toimijat”