Pirkkalainen testasi Pereensaaren saunan löylyt – ”On tämä mahtavaa…”

Kesäkuussa auenneessa Pereensaaren saunassa saa pääsylipun hinnalla myös ripauksen luksusta.

PEREENSAAREN saunan näköalaterassin maisemat ovat vaikuttavat.

”ON tämä mahtavaa…” saunan ylälauteilla puhistaan.

Kesäkuun loppupuolella auennut Pereensaaren sauna on kieltämättä näyttävä ilmestys. Tummanpuhuva rakennus seisoo jylhästi keskellä Pereensaaren maisemaa, joka on aurinkoisena kesäpäivänä kuin postikortista. Lienee kunkin omista makumieltymyksistä kiinni, kuinka hyvin moderni rakennus sopii tähän ympäristöön.

Maisemasta on otettu kaikki irti. Pyhäjärven ylle kurottelevan korkean löylyhuoneen ikkunasta aukeaa näkymä, jonka kauneutta saunojat eivät väsy päivittelemään.

Saunatiloista voi tepastella terassille, jonka suuresta lasi-ikkunasta avautuu vielä antavampi näköala järvelle. On helppo kuvitella, että kuumana kesäpäivänä näihin tiloihin jämähtää kuin vahingossa särpimään kahvila- ja baaripuolen virvokkeita. Niiden hinnat vaikuttavat kohtuullisilta.

Pereensaaren saunassa pienet yksityiskohdat on suunniteltu huolella. Saunan ulko-oven ulkopuolella on esimerkiksi pienet pidikkeet, joihin juomapullon voi asettaa lepäämään saunavierailun ajaksi. Sisustusarkkitehdin silaus näkyy kaikkialla.

Viimeistelty kädenjälki ulottuu myös pukuhuoneisiin. Suihku on niin moderni, että toimittaja saa ihmetellä sen alla kotvasen vailla vedentuloa. Uimahallien kaikuvien peseytymishuoneiden laitosmainen tunnelma on täältä kaukana.

PEREENSAAREN saunan rappusilta pääsee pulahtamaan miltei suoraan järveen, ja se on myös muiden kuin saunojien käytössä. Perjantaisena iltapäivänä laiturilla on ajoittain jopa ruuhkaa.

ENTÄ millaiset ovat sitten saunan löylyt?

Saunamittarin viisari pysyttelee tasaisesti noin 70 asteen tietämillä, vaikka ahnaimmat löylynviskojat kippaavat kiukaalle vettä tiuhaan tahtiin. Lämpötila ei siis pääse missään vaiheessa nousemaan kovin kuumaksi, mutta sauna tuntuu kuitenkin koko ajan aika miellyttävältä.

Saunayhtiön hallituksen jäsenen Leo Railevirran mukaan tämä on myös tarkoitus. Saunan lämpötilaa kontrolloidaan niin monimutkaisen kuuloisella älyjärjestelmällä, että sen täydellinen ymmärtäminen vaatisi vähintäänkin insinöörin koulutusta.

Joka tapauksessa idea välittyy Railevirran puheesta kirkkaana: lämpötilaa mitataan monenlaisilla mittareilla, jotta lopputuloksena on tasaisen miellyttävä saunakokemus. Hänen mukaansa 90 prosenttia ihmisistä on tyytyväisiä nykyisen kaltaisiin löylyihin. Sitten ovat ne kymmenen prosenttia, jotka haluaisivat joko hikisemmän tai leppoisamman saunakokemuksen.

Ajatuksena on siis luoda modernilla teknologialla sellaiset löylyt, joista useimmat nauttivat. Saunayhtiön toimitusjohtajan Rasmus Saarnin mukaan jopa saunan sihinän äänenvoimakkuutta voidaan muokata sovellusten avulla.

Loppukäyttäjän eli saunojan iholla nämä hienoudet tuntuvat, mutta monimutkainen teknologia on kuitenkin hyvin piilotettu. Sauna näyttää ja tuntuu saunalta eikä avaruusajan komentokeskukselta.

Löylyhuoneen tunnelma on lopulta sangen hillitty. Saunassa istutaan vaaleilla lauteilla, joista ylin on yllättävän korkealla. Ehkä suuri huonekorkeus ja järvimaisema saavat tilan tuntumaan kokoaan suuremmalta. Kiukaat on sijoitettu maisemaikkunan alle.

Koska lauteet on asetettu saunatilan molemmille seinustoille, saunaa voi kutsua ainakin arkisena iltapäivänä väljäksi. Pyrkimyksestä tasokkaampaan saunakokemukseen muistuttavat hintavan näköiset löylykiulut ja saunakauhat.

Saunatilan ulkopuolella on Avantopool-kylmäallas, johon pulahtamalla voi kesäkuumallakin simuloida avantouinnin iloja.

SADE Railevirta (vas.) ja Markus Palmroth häärivät kahvilan tiskin takana. Tällä hetkellä kahvilassa myydään lähinnä virvokkeita ja pieniä suolapaloja.

PEREENSAAREN saunan kertalippu maksaa iltapäivisin 12 euroa. Iltaisin ja viikonloppuisin löylyistä joutuu pulittamaan vähän enemmän.

Arkkitehtuurin tavoin lienee mielipidekysymys, onko se paljon vai vähän. Erään asiakkaan mielestä hinta on melko tyyris, mutta toiset pitävät pääsymaksua sopivana. Esimerkiksi Reipin saunan yleisille saunavuoroille pääsee noin puolet halvemmalla. Toisaalta Reipin saunasta ei löydy esimerkiksi kylmäaltaan kaltaisia eksoottisuuksia.

Loppujen lopuksi taitaa olla kyse siitä, mitä saunakokemukseltaan haluaa. Pereensaaren saunan pääsymaksulla saa tasalaatuisen löylyelämyksen ja vähän luksusta saunavierailun oheen. Kaikki on varmasti laadukasta ja viimeisteltyä. Osa saattaa kuitenkin nauttia enemmän esimerkiksi Reipin lauteiden perinteisemmästä saunatunnelmasta.

Tulevaisuudessa uudeksi haastajaksi saattaa olla luvassa myös Reippiin kaavailtu Kansainvälisen savusaunaklubin savusauna. Sen valttikortti voi olla juuri autenttisuus. Pirkkalalaisissa saunojilla tulee siis jatkossa totisesti olemaan vaihtoehtoja, joista kukin voi valikoida itselleen sopivan saunan.