TIKKU sormessa, sääret täynnä hyttysenpuremia, kantapäät rakoilla… Esimerkiksi näihin vaivoihin mökkeilijän kannattaa varautua kesälomakauden alussa.
Kesämökiltä on hyvä löytyä perusvalikoima lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita, aivan kuten kotoakin. Jos mökki on käytössä vain kesäaikaan, kiinteä lääkekaappi ei ole paras vaihtoehto.
”Talven yli mökkeilleet lääkkeet eivät ole enää käyttökelpoisia, jos lämmitys on ollut poissa päältä. Kylmän ohella ilman kosteus pilaa lääkkeitä”, muistuttaa apteekkari Ismo Astola Pirkkalan 1. apteekista.
Vanhentuneet, väärinsäilytetyt ja tarpeettomat lääkkeet tulee aina palauttaa apteekkiin.
”Näin ne eivät joudu vääriin käsiin, eivätkä päädy luontoon ja aiheuta haittoja eläimille ja ympäristölle.”
MITÄ mökin lääkekaapin olisi sitten hyvä pitää sisällään?
Lääkekaapista on hyvä löytyä kipu- ja kuumelääkettä. Lääkevalikoimassa tulee huomioida koko mökkiporukan tarpeet.
”Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet eivät sovellu kaikille ja lapsille on aina hyvä olla oma kipulääke.”
Astola kehottaa varautumaan niin pieniin kuin hieman isompiinkin haavereihin.
”Desinfiointiaineen ja peruslaastareiden lisäksi varastoon kannattaa ostaa myös hieman isompia haavataitoksia ja sideharsorullia. Lisäksi mökiltä olisi hyvä löytyä tarvikkeet painesiteen tekoon isomman verenvuodon tyrehdyttämiseksi. Palovammoja saattaa sattua niin grillatessa kuin mökkisaunan lämmityksessäkin. Kylmä vesi on hyvä ensiapu tähän, mutta mökkiapteekkiin kannattaa varata silikonihaavataitoksia jotka sopivat hyvin myös asfaltti-ihottuman hoitoon.”
NYRJÄHDYKSIIN on hyvä varautua ideaalisiteellä. Astola muistuttaa, että marjastajien ja patikoitsijoiden kannattaa pitää ideaalisidettä aina mukana repussa. Jos mökillä ei ole pakastinta, venähdysten varalle kannattaa hankkia myös kertakäyttöinen itsestään viilenevä kylmäpakkaus.
Kutiseviin hyttysenpistoihin Astola kehottaa varautumaan joko kortisonivoiteella tai ihoa viilentävällä geeleillä. Voimakkaisiin ihoreaktioihin voi kokeilla myös antihistamiinitabletteja.
”Antihistamiinitabletin voi ottaa myös etukäteen, jo ennen mökkireissua. Varsinkin alkukesästä iholle nousee muhkeita paukamia, kun elimistö ei vielä tottunut pistoihin.”
PIRKANMAALLAKIN on havaittu tänä vuonna paljon punkkeja. Mökkivarustukseen kannattaa ehdottomasti siis lisätä väline punkkien irrottamiseen. Myös perheen lemmikit kannattaa suojata punkkien ja muiden hyönteisten varalta. Apteekista saa aina hyvät ohjeet lemmikin sopivan punkkisuojan valintaan.
Lapsiperheen mökkiapteekkiin kuuluu lääkehiili, perheen pienimpiä varten kannattaa varata nesteytysjuomaa helteen tai ripulin varalta. Nesteytysjuoma on tarpeellinen myös hellesäällä urheileville sekä varsinkin vanhuksille, joilla janon tunne puuttuu ja nesteen juominen unohtuu. Siksi olisi tärkeää muistaa juoda nestettä pitkin päivää ennen kuin tulee huono olo, muistuttaa Astola.
Yksi tuote, joka toistuvasti unohtuu mökkeilijöiltä, on Astolan mukaan aurinkovoide.
”Aurinkovoidetta tyypillisesti tullaan hakemaan sen ensimmäisen mökkiviikonlopun jälkeen, kun näytetään jo ihan katkaravulta. Kesämökin ulkohommissa ja laiturilla lueskellessa helposti aurinko ottaa talven jäljiltä.”