Historian superkuukausi on täällä taas – Kesätapahtumat tekevät kunnan menneisyyden näkyväksi niin asukkaille kuin matkailijoillekin

Jos Muinaismarkkinat ovat matkailun vetonaula, lähialueisiin tutustuttavat opastukset ovat arvokkaita juuri asukkaille.

MUINAISMARKKINAT on kävijämäärältään Pirkkalan suosituin kesätapahtuma. Seppä Joona Peltoniemi näytti viime kesänä, miten vanhan haravakoneen piikistä taotaan nuolia. Kuva: Anna Haapavaara

PIRKKALAN viehätykseen niin asukkaiden kuin ulkopaikkakuntalaistenkin näkökulmasta kuuluvat olennaisesti kunnan historialliset kerrostumat. Kunnan tarinaa voi kuoria kuin sipulia muinais­ajoista lähimenneisyyteen. Ilmiö näkyy hauskasti myös tämän viikon lehtemme sivuilla: kerromme Pirkkala-Seuran paikallistarinoita koonneesta kirjaprojektista, muinaiskylän katonrakennuksesta, monia vaiheita nähneen Valkilan alueen kuulumisista ja Pirkkalan vanhan puukirkon hirsien päätymisestä 1800-luvulla tamperelaisen koulun rakennusaineiksi.

Todellinen paikallishistorian superkuukausi alkaa heinäkuussa. Ensi viikolla Reipissä vietettävät Muinaismarkkinat ovat jo kulman takana, ja tunnelmaan voi virittäytyä etukäteen esimerkiksi markkinoiden valmistelutalkoissa, jousiammuntakurssilla tai historiakierroksilla. Muinaismarkkinat ovat Pirkkalalle sama – jopa enemmän – kuin jollekin naapurikunnalle kesäteatterit ja museot.

Unohtaa ei sovi myöskään pitkin kesää järjestettäviä kävelykierroksia, joissa tutustutaan kunnan eri osiin oppaiden johdolla. Jos Muinaismarkkinat ovat matkailun vetonaula, lähialueisiin tutustuttavat opastukset ovat arvokkaita juuri uusille ja vanhoille asukkaille.

Pienet ja isot kesätapahtumat tekevät kunnan rikkaan historian yhdellä tapaa näkyväksi ja helposti lähestyttäväksi. Niistä kannattaa pitää kiinni.