Eino Kymäläinen, 12, sai muutama vuosi sitten äidiltään ensimmäisen settinsä frisbeegolf-kiekkoja – Tänä kesänä hän matkaa lajin MM-kisoihin Yhdysvaltoihin

Pirkkalan Aviaattoreita edustava Eino on sarjansa ainoa suomalaisedustaja. Hän saa vastaansa 72 heittäjää eri puolilta maailmaa.

12-VUOTIAS frisbeegolf-harrastaja Eino Kymäläinen suuntaa juhannuksena MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee isä Ville Kymäläinen (kuvassa taustalla) ja isoisä.

PIRKKALAN Aviaattoreita edustava Eino Kymäläinen saa toteuttaa tähänastisen frisbeegolf-uransa kohokohdan juhannuksen jälkeen: hän heittää junioreiden frisbeegolfin MM-kisoissa Yhdysvalloissa.

”Ihan kivat tunnelmat. Pääsee haastamaan muita”, Eino kommentoi.

Hänellä on sarjassaan 72 kilpakumppania. Ville Kymäläinen kertoo poikansa olevan innoissaan päästessään pelaamaan isoon turnaukseen ja maahan, jossa laji on alun perin kehitetty. Osallistujia kilpailuun on ilmoittautunut 377 useista eri maista.

NUORESTA iästään huolimatta 12-vuotias frisbeegolf-harrastaja on jo aika kokenut lajinsa konkari. Nokialla asuva Eino on kilpaillut lajin kattojärjestön, Professional Disc Golf Associationin (PDGA), lisenssillä vuodesta 2021 alkaen.

Kiekkojen parissa Einolla on meneillään neljäs kesä. Hän tietää, ketä on kiittäminen siitä, että innostui lajista.

”Äiti toi minulle aloitussetin frisbeegolf-kiekkoja.”

Einon kaverillakin oli tuolloin jo kiekkoja ja kun Kymäläiset asuvat lähellä lajin rataa, Einon oli helppo lähteä lennättämään kiekkoa yhtä innostuneessa kaveriseurassa. Kiinnostus lajin pariin yltyi vaan esimerkkien viitoittamana.

”Nokialla on kerran kesässä isot ammattilaiskisat, mikä innosti poikia lajin pariin”, Ville Kymäläinen kertoo.

PUTTAILUT ja avausheitot ovat Einon mukaan hänen vahvuutensa lajissa.

Laji onkin aikamoisessa nosteessa. Valtion liikuntaneuvoston tutkimuksen mukaan frisbeegolf on nykyään 11–15-vuotiaiden poikien kolmanneksi suosituin kesäliikuntalaji, ja ratojakin löytyy Suomesta jo melkein tuhat.

Jos lajissa haluaa kilpailla, se on helppo aloittaa matalan tason viikkokilpailuista. Niihin voi osallistua kuka vain lajin harrastaja tasosta riippumatta. Viikkokisoja järjestetään Tampereen seudulla useilla radoilla säännöllisesti läpi kauden ja jonkin verran myös talvella, eli kilpaileminen ja lajin harrastaminen on mahdollista ympäri vuoden.

EINO alkoi harjoitella tavoitteellisesti pari vuotta sitten. Kun taidot kehittyivät eikä kotikenttä enää riittänyt hiomaan osaamista, isä alkoi kyyditä Einoa muille kentille harjoittelemaan. Samalla Ville itsekin innostui lajista.

”Pirkanmaalla on hyviä ratoja paljon”, Ville arvioi.

Eino harjoittelee kotikuntansa lisäksi Pirkkalassa ja Tampereella. Eino harrastaa myös jalkapalloa, mutta frisbeegolf on ykköslaji. Se näkyy ajankäytössäkin viikottain.

”Parina päivänä puttailen ja neljänä päivänä käyn heittämässä.”

EINO Kymäläinen on käynyt useilla eri radoilla ympäri Suomen kilpailemassa. Suurin saavutus tähän mennessä on Kirkkonummella kilpaillun Prodigy JDGT:n (Junior DiscGolf Tour) voitto viime vuodelta.

Puttailu tarkoittaa kiekon heittämistä koriin lähietäisyydeltä. Puttailut ja avausheitot ovat Einon mukaan hänen vahvuutensa lajissa. Isä on samaa mieltä.

”Eino heittää tarkasti ja parhaimmillaan juuri sinne, minne haluaa.”

Näillä opein Eino ottaa mittaa kilpakumppaneista, jotka vielä tässä vaiheessa usein ovat vanhemmissa sarjoissa. Suomessa PDGA-kilpailuissa MJ12-sarjaa heittää vain muutamia kymmeniä pelaajia kun taas 15-vuotiaiden sarjassa kilpailijoita on jo satoja ja kilpailujakin tarjolla enemmän.

Suomen PDGA-kilpailuissa useimmiten junioripuolella sarjat ovat 15-vuotiaat ja alle sekä 18-vuotiaat ja alle. Jonkin verran on myös kilpailuja, joista löytyy MJ12-sarjat pojille sekä tytöille. SM-kilpailuissa nuorimmat sarjat ovat tyttöjen ja poikien sarjat 15-vuotiaille.

MM-KISOIHIN lähtee kaiken kaikkiaan kolme suomalaisjunioria. Kaksi heistä kisaa alle 18-vuotiaiden sarjassa. Junioreiden frisbeegolfin MM-kilpailuissa sarjat alkavat jo 8-vuotiaista ja siitä edelleen kahden tai kolmen ikäluokan välein 18-vuotiaisiin saakka. Omat sarjat löytyvät niin tytöille kuin pojillekin.

Junioreiden MM-kilpailuihin kutsutaan kilpailijat edeltävän kauden PDGA-kilpailumenestyksen ja niistä kerrytettyjen pisteiden perusteella ja ilmoittautumaan pääsee paremmuusjärjestyksessä korkeimmalle rankingin mukaan pisteytetyt pelaajat paremmuusjärjestyksessä.

Kymäläiset lähtevät matkaan juhannuspäivänä. Kisat pidetään Illinoisin osavaltiossa Peorian kaupungissa. Kisat alkavat 27. kesäkuuta ja ne kestävät viisi päivää. Kisojen aikana Einon sarja heittää neljä rataa.

Eino tietää, mikä on viimeisten päivien ohjelma ennen kisamatkan alkua.

”Vikat kohdistelut ja lepoa.”