Käy yli esteiden – vai tyssääkö meno rotvallin reunaan?

KORKEITA kynnyksiä ja rotvallin reunoja, kuoppia ja kaltevia kohtia tiessä, bussipysäkin ja reunakiven iso väli. Siinäpä kompastuskiviä kulkijoiden tiellä Suupalla.

Pirkkalan vanhus- ja vammaisneuvostojen jäsenet ja Viiden tähden asumista kaikille varttuneille -hanke tarkastelivat toukokuun lopulla asuinympäristöä uusin silmin esteettömyyden näkökulmasta. Tai oikeammin esteiden. Mutkia oli matkassa reiteillä, jotka veivät asuintalosta julkisiin palveluihin, ruokakauppaan ja torille.

Ilahduttaviakin yllätyksiä tuli tiellä vastaan. Esimerkiksi reitti senioritaloon Pihlajamäkeen todettiin hyvin sujuvaksi.

NEUVOSTOJEN jäsenet tallensivat huomionsa konsulttiyhtiölle tarkempaa syynäystä varten. Taltioinnin tarkoituksena oli havainnoida keskustan näkemis-, kuulemis- ja liikkumisympäristöä ja sitä kautta saada kehittämisehdotuksia esteettömyyden lisäämiseksi.

Parantamisesityksiä kuullaan ehkä jo ensi maanantaina, jolloin konsulttiyhtiö kertoo päätelmiä pirkkalalaisten tekemistä havainnoista. Kun isoimmat asiat on huomioitu, on nyt mahdollisuus kiinnittää huomiota pienempiin yksityiskohtiin, jotka kuitenkin vaikeuttavat monen arkea.

VANHA totuus on, että esteettömyydestä ei ole kenellekään haittaa, mutta esteistä on monille. Takavuosikymmeniin verrattuna hankaluuksia onkin purettu paljon. Se, että törkeimpiä epäkohtia on vuosien varrella karsittu pois, kiitos esimerkiksi vammaisaktivistien, jättää tilaa aiemmin katveisiin jääneille epäkohdille tulla päivänvaloon. Siitä seuraa keskustelu esteettömyydestä. Esteettömyydestä myös puhutaan enemmän kuin aiemmin siksi, että Suomen väestö vanhenee.

Parhaimminkaan toteutettuna esteettömyys ei ole pysyvä tila. Yhteiskunnan muuttuminen luo jo ratkottujen ongelmien tilalle uusia. Kehityskulku heijastuu siihen, mitä pidetään esteenä yhä ableistisessa yhteiskunnassa, halutaanko esteistä koituvat ongelmat ratkaista ja jos, miten.

Esteettömyydestä ei ole kenellekään haittaa, mutta esteistä on monille.

KORJATTAVAA siis edelleen on meidän kaikkien jokapäiväisessä ympäristössämme. Vaikka kaikki tehtäisiin niin hyvin kuin suinkin, jotakin petrattavaa jää. Kerätyt huomiotkin kertovat tästä; ovathan puutteet havaittu keskustassa, jossa on paljon uutta rakennuskantaa ja infraa.

Esteettömyys voi olla Pirkkalassa vaikeasti saavutettavissa siitä ymmärrettävästä syystä, että kunnan yleisilme on monin paikoin ja vielä pitkään myllerryksessä. Aina on katu auki jossakin. Uutta asumusta nousee melkein joka niemeen, notkelmaan ja niiden välillekin.

Silti tietä kannattaa tasoittaa. Eivätkä esteettömyydestä vain raihnaiset hyödy. Ne, jotka lykkivät lastenvaunuja, osaavat arvostaa sitä, ettei meno tyssää aina siihen samaan rotvallin reunaan. Lapsiperheiden suosimassa Pirkkalassa heitä on paljon.