Yhdysvaltain muhkeiden F-15-hävittäjien jylistely käänsi päät Pirkkalan golfkentällä: ”Maailman ehkä tehokkain rynnäkkökone” – Arctic Challenge -harjoitus tuo Pirkkalan taivaalle muitakin mielenkiintoisia vieraita

Pirkkala on yksi neljästä tukikohdasta, joita suurharjoituksen 150 konetta käyttävät.

PIRKKALAN taivaalla nähtiin keskiviikkona Yhdysvaltain F-15-koneita, jotka ovat todennäköisesti rynnäköintiin tarkoitettuja F-15E Strike Eagle -versioita. Ne ovat mukana maanantaina alkavassa Arctic Challenge -harjoituksessa. Pirkkalassa nähdään harjoituksen aikana myös ruotsalaishävittäjiä ja ilmatankkauskone. Arkistokuva: Pixabay.

PIRKKALAN taivaalla nähdään maanantaista alkaen kotoisten Hornettien eli F/A-18-hävittäjien lisäksi Yhdysvaltain F-15-koneita ja ruotsalaisia Gripeneitä.

Esimakua tulevasta saatiin jo keskiviikkona, kun Yhdysvaltain neljän F-15-hävittäjän timanttimuodostelmassa lentänyt parvi käänsi päitä Pirkkalan golfkentällä. Asiantuntijat arvioivat, että kyseessä on koneen rynnäköintiin varusteltu ns. Strike Eagle -versio.

Koneet tekivät Pirkkalan yllä useita kierroksia, joissa ne lensivät matalalla kohti kenttää ja irtautuivat muodostelmasta näyttävin kaarroin yksi kerrallaan.

Myös Kanadan ilmavoimien ilmatankkauskoneen kotikenttä on monikansallisen Arctic Challenge -harjoituksen aikana Pirkkala.

Harjoitus pidetään 29.5.-9.6. Kyseessä on yksi vuoden suurimpia lentotoimintaharjoituksia Euroopassa. Siihen osallistuu yli 150 ilma-alusta ja noin 3000 sotilasta 14 maan asevoimista.

Suomen Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 Hornet -monitoimihävittäjää sekä yhteys- ja kuljetuskonekalustoa. Harjoituksessa käytettävät tukikohdat ovat Rovaniemi ja Pirkkala Suomessa, Luulaja Ruotsissa ja Örlanti Norjassa.

YHDYSVALTAIN F-15-koneet kuvattiin keskiviikkona Pirkkalan golfkentän yläpuolella. Ne osallistuvat maanantaina alkavaan Arctic Challenge -harjoitukseen.

PIRKKALALAINEN sotilasilmailuun perehtynyt Siivet-lehden toimittaja Hannu Vallas kuvailee F-15E-konetta suureksi, maailman ehkä tehokkaimmaksi rynnäkkökoneeksi.

”Pirkkalaan tulevien koneiden tyyppiä ei ole vielä tiedotettu. Oletan, että kyseessä on F-15E Strike Eagle. Se on nimenomaan rynnäköintiin eli ilmasta maahan iskuihin suunniteltu hävittäjäpommittaja, joka kykenee ottamaan siipiensä alle valtavat asekuormat”, Vallas sanoo.

Taistelussa F-15E:n eli Strike Eaglen rooli on Vallaksen mukaan lähestyä kohdetta aselasteineen ilmataisteluun erikoistuneiden hävittäjien suojaamana. Kohteeseen päästyään koneen tehtävä on tuhota viholliselle tärkeitä kohteita, kuten logistiikkaa, öljyvarastoja, tutkia ja muuta ilmapuolustusta. Näin hyökkäävät joukot jäävät vaille huoltoa ja tukea.

Ruotsin Gripenit, joita myös nähdään Pirkkalassa, ovat ilmataisteluun varustettuja hävittäjiä, joilla ei ole isoa kykyä vaikuttaa maamaaleihin.

”Suomen Hornetit, nykyiseltä tyyppimerkinnältään F/A-18, on varustettu MLU2-modernisoinnissa rynnäköintikyvyllä, eli ne pystyvät monitoimihävittäjinä sekä ilmataisteluihin että ilmasta pintaan -iskuihin”, Vallas taustoittaa.

Arctic Challenge -harjoituksessa operoidaan 150 ilma-aluksella neljältä pohjoismaiselta lentokentältä. Pirkkala on ainut kenttä, jota käyttävät Yhdysvaltain F-15-koneet.

Vahvat Strike Eaglet ovat Vallaksen mukaan Suomen Hornetteja tehokkaampia rynnäköinnissä. ”Siellä on mahanalus aivan täynnä aseistusta. Kone on lisäksi nopea. Se saavuttaa sileänä eli ilman aseistusta yli kaksinkertaisen äänennopeuden”, Vallas toteaa.

Lentokentän lähettyvillä päivystäville nähtävää tarjoaa myös suuri kanadalainen ilmatankkauskone. Kyseessä on suuri Airbus-pohjainen muunneltu matkustajakone, jota voidaan käyttää hävittäjien tankkaamiseen ilmassa letkujen avulla.

”Olisiko niin, että ACE:ssa meidän Hornettimme ja F-15E-koneet harjoittelevat rintamalle ja vastustajan selustaan tehtäviä rynnäköitä ja Gripenit ja muut ilmataisteluun erikoistuneet hävittäjät suojaavat niitä”, Vallas pohtii.

Se selviää viimeistään ensi viikolla, kun Satakunnan lennostossa järjestetään harjoituksen tiedotustilaisuus ja myös Ilmavoimien komentajan, kenraalimajuri Juha-Pekka Keräsen mediatilaisuus.

HARJOITUSAIKANA lennetään maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä kello 9–18. Lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin.

Suomessa lennetään lisäksi harjoitusalueilla, jotka sijoittuvat Sodankylän ja Kajaanin väliselle alueelle sekä Tampereen, Oulun ja Vaasan väliselle alueelle. Lentotoimintaa on myös Vaasan ja Porin välisellä merialueella.

SUOMEN, Ruotsin ja Norjan isännöimässä ACE 23 -harjoituksessa lennetään niin Tampereen lähistöllä kuin ainutlaatuisen laajalla yhtenäisellä harjoitusalueella pääosin Ruotsin ilmatilassa.

Vuodesta 2013 alkaen joka toinen vuosi järjestetyn harjoituksen johtovastuussa on tänä vuonna Suomen ilmavoimat. Harjoituksen johtajana toimii Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo. Apulaisjohtajina toimivat eversti Carl-Fredrik Edström Ruotsin ilmavoimista ja eversti Andreas Johansen Norjan ilmavoimista.