Kirkonkylän koululla vanha kohtaa uuden – upeat hirsiseinät ihastuttivat avointen ovien päivänä

Suuren kouluhankkeen vihkiäisiä vietetään perjantaina.

KIRKONKYLÄN koulun entiset oppilaat Aukusti (vas.) ja Aatos Palosaari sekä Konsta (oik.) ja Kiia Kalves juttelivat avointen ovien päivänä tutun opettajan Samuli Laitilan kanssa.

KIRKONKYLÄN uudistetulla koululla kävi rehtori Marianne Tammen arvion mukaan satoja vieraita perjantaina järjestetyn avointen ovien päivän aikana. Tulevana perjantaina ovat vuorossa viralliset vihkiäiset.

Koulu otti keväällä käyttöön hirsirunkoisen laajennusosan. Osa vanhasta kivikoulusta purettiin ja osa peruskorjattiin jatkamaan opetuskäytössä uuden koulun kyljessä.

Aulassa koulun entiset oppilaat, yhä lähiseudulla asuvat Aatos ja Aukusti Palosaari sekä Kiia ja Konsta Kalves juttelivat opettaja Samuli Laitilan kanssa.

Palosaaret kävivät Kirkonkylän koulua seitsemän vuotta, eli eskarista loppuun asti.

EKALUOKKALAISTEN vanhemmat pitivät avointen ovien päivänä kioskia koulun edustalla. Tuotto meni ekaluokkalaisten leirikoulun hyväksi.

”Samuli oli opettajani täällä”, Aukusti Palosaari kertoi ja totesi, että kyseessä ei ole täydellisesti uusi koulu, vaan paljon vanhaa tuttua on säilytetty.

Joukko totesi yhdessä, että koulu ei tästä juuri parantua.

”Huono mennä opettajana tätä moittimaankaan, kun saimme olla tiiviisti mukana suunnittelemassa”, Samuli Laitila hymyili.

MUSIIKKILUOKKA on hieno. Aino Palonen ja Mimosa Tuominiemi tutustuivat Kirkonkylän uudistuneeseen kouluun avoimien ovien päivänä viime perjantaina. He siirtyvät sinne Soljan koululta, kun kolmas luokka alkaa kesän jälkeen. Tytöt asuvat Kyöstillä.

Suurimman vaikutuksen vieraisiin oli tehnyt puukoulun tunnelma, upea musiikkiluokka – sekä hissi. Se oli vanhoista oppilaista erikoisuus koululla. Se ei tosin ole tarkoitettu oppilaiden yleiseen kulkemiseen.

Aulassa tiloja ihaili myös oman koulunkäyntinsä Kirkonkylällä 1984 aloittanut Janne Roihu, jonka kuopus Sara-Sofia on koulun nykyinen oppilas. ”Asuimme vuoden Saksassa ja Sara-Sofia ehti sieltä tultuamme vielä kahdeksi kuukaudeksi käymään tätä uutta koulua”, Roihu kertoi.

ENTINEN oppilas Janne Roihu löysi aulasta jalkapallopelin. Hän aloitti koulunkäynnin Kirkonkylällä vuonna 1984.

YLEISVAIKUTELMA koulun sisältä on suorastaan ylellinen. Paksut hirret on jätetty monin paikoin paljaiksi näkyville. Näkymät luokista ulos ovat mahtavat: yhdeltä puolelta silmiin osuu pihan punamultainen vanha rakennus. Toisella puolen luokasta on avoin näkymä Sikojoen luontoon ja lammille. Kosteikkoluonto tuntuu suorataan kurkottavan aivan ikkunan alle asti.

LAAJENNUKSEN myötä Kirkonkylän koulu muuttuu kaksisarjaiseksi 0.-6. luokkien noin 350 lapsen kouluksi. Aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjotaan vuosiluokille 0.-2. oppilasmäärän ollessa 120-140. Aiempi oppilasmäärä on ollut noin 180 oppilasta.

Yli 4000 neliön kokoisessa laajennusrakennuksessa on opetustiloja kolmessa kerroksessa.

Liikuntasalin laajuus on 400 neliötä, aiempi purettu sali oli reilut 200-neliöinen. Koululla on myös uudet kirjastotilat.

Muutaman kilometrin päässä sijaitseva Hyrsingin koulurakennus on hallinnollisesti osa Kirkonkylän koulua. Hyrsingin koulurakennuksen jatko on kunnalla puntarissa vuosikymmenen lopulla.

REHTORI Marianne Tammi (vas.) esitteli yhtä luokkahuoneista Hyrsingin koulun entiselle opettajalle Reija Mattssonille.