Massiivinen lentotoimintaharjoitus näkyy ja kuuluu touko-kesäkuussa Pirkkalassakin

Nato osallistuu monikansalliseen harjoitukseen johtokeskuskoneilla.

MONIKANSALLISEEN Arctic Challenge Excercise -harjoitukseen osallistuu noin 3000 sotilasta ja ilma-aluksia yhteensä 14 eri maan asevoimista. Suomesta mukana on 12 Hornet-hävittäjää. Pirkkala on harjoituksen toinen tukikohta Suomessa.

YKSI vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa näkyy loppukuusta alkaen Pirkkalassakin, kun ACE 23 -lentotoimintaharjoitus alkaa.

Arctic Challenge Excercise -harjoitukseen osallistuu noin 3000 sotilasta ja ilma-aluksia yhteensä 14 eri maan asevoimista. Suomen Ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 12 Hornet -monitoimihävittäjää sekä yhteys- ja kuljetuskonekalustoa. Harjoituksessa käytettävät tukikohdat ovat Rovaniemi ja Pirkkala Suomessa, Luulaja Ruotsissa ja Örlanti Norjassa, Ilmavoimat tiedottaa.

HARJOITUSAIKANA 29.5.–9.6. lennetään maanantaista perjantaihin kaksi lentokierrosta päivässä aikavälillä kello 9–18 Suomen aikaa. Lentotoiminta-alue sijoittuu pääosin Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosiin. Suomessa lennetään lisäksi harjoitusalueilla, jotka sijoittuvat Sodankylän ja Kajaanin väliselle alueelle sekä Tampereen, Oulun ja Vaasan väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoimintaa on myös Vaasan ja Porin välisellä merialueella.

Suomen, Ruotsin ja Norjan isännöimän harjoituksen johtovastuu on tänä vuonna Suomella. Isäntämaiden lisäksi harjoituksessa ovat mukana Tanska, Alankomaat, Belgia, Iso-Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa, Sveitsi, Tšekki ja Yhdysvallat. Nato osallistuu harjoitukseen AWACS-johtokeskuskoneilla.

Harjoituksen johtajana toimii Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Henrik Elo. Harjoituksen apulaisjohtajina toimivat eversti Carl-Fredrik Edström Ruotsin ilmavoimista ja eversti Andreas Johansen Norjan ilmavoimista.

Harjoitukseen osallistuu varusmiehiä Rovaniemen ja Pirkkalan tukikohdassa toimien normaaleissa päivittäisissä tehtävissään. ACE 23:ssa käytetään harjoitussoihtuja ja -silppua, mikä voi näkyä valoilmiöinä taivaalla ja aiheuttaa lisäksi vääriä säätutkahavaintoja.