Purojen kunnostus on fiksua hommaa

"Purojen kunnostukset eivät maksa maltaita. Siksi niitä on syytä suosia ja ottaa mukaan kuntien investointilistoille."

PIRKKALAN ja Härmälän rajalla kulkevan Härmälänojan uomaa on entistetty Härmälänrannassa. Puroon on myös istutettu taimenia sen yläjuoksulle. Arkistokuva huhtikuulta 2022.

PIRKKALAN Sikojokeen istutettiin muutama viikko sitten tuhansia taimenen mätimunia. Pirkkalan vanhan kirkon kohdilla Pyhäjärveen laskeva joki ei ole mikään Teno, mutta kylläkin erittäin viehättävä pienimuotoinen jokilaakso keskellä kasvavaa Tampereen seutua.

Vastaavia istutuksia ja niihin liittyviä purouomien kunnostustöitä on tehty kymmenissä kohteissa Pirkanmaalla.

Pirkkalan ja Härmälän seudulla on kunnostettu Peltolammilta Pirkkalan ja Tampereen rajalle Pyhäjärveen laskevaa Härmälänojaa, Rantaperkiön koulun viereen laskevaa Vihiojaa ja Iidesjärvestä Pyhäjärveen laskevaa Viinikanojaa. Härmälänojaan ja Viinikanojaan on istutettu taimenta ja niiden toivotaan lisääntyvän uomissa. Vihiojassa tavoite on luoda parempia kutuympäristöjä muun muassa kotoisalle järvikalalle hauelle.

PAITSI uhanalaisen taimenen pelastamista, purojen kunnostus on myös edullista lähiympäristön parantamista. Onhan paljon hienompaa, että asuinalueella virtaa puiden ja pensaiden reunustama luonnonmukainen puro, vaikka pienikin, kuin että vedet on ohjattu maan alle viemäriin. Kyse on asumisviihtyvyydestä nopeasti rakentuvalla ja osin ahtaaksi koetulla kaupunkiseudulla.

On nostettava hattua Härmälänojan kunnostukselle Härmälänrannassa. Ojan vanhan uoman muoto ja paikka tarkistettiin vanhoista ilmakuvista ja putkessa kulkenut vesi on päässyt jo osassa Härmälänojaa vanhaan uomaansa. Suunnitelmia on vapauttaa uomaa pätkittäin myös messu- ja urheilukeskuksen parkkipaikkojen tienoilla.

Purojen kunnostukset eivät maksa maltaita. Siksi niitä on syytä suosia ja ottaa mukaan kuntien investointilistoille.