Aloite patistaa opettamaan mielenterveystaitoja tunnin viikossa Pirkkalan peruskoulussa: ”Ruutuajan lisääntyessä vuorovaikutus vähenee, jolloin monet taidot jäävät heikolle tasolle”

Helsingissä tällainen velvoite on, Pirkanmaalla Pälkäneellä on käytössä Mieli ry:n taitomerkki.

PIRKKALAN peruskouluilla halutaan opetettavan mielenterveyttä edistäviä taitoja tunti viikossa. Asiasta on jätetty valtuustoaloite.

PIRKKALAN valtuustossa jätetty aloite patistaa Pirkkalaa ottamaan opetusohjelmaan peruskoulun kaikille luokille tunnin viikossa tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki velvoittaa kaikkia kouluja opettamaan mielenterveystaitoja, todetaan Emmi Saaren (sd.) jättämässä ryhmänsä valtuustoaloitteessa.

Valtuuston huhtikuun kokouksessa jätetyssä aloitteessa muistutetaan, että viime vuosina on luettu ja kuultu uutisia peruskouluikäisten lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Mielenterveysongelmat ja tarkkaavaisuushäiriöt ovat lisääntyneet, kiusaaminen jatkuu, oppimistulokset ja fyysinen kunto ovat laskussa, aloitteessa todetaan.

”Tiedämme, että mielen terveys rakentuu pitkälti lapsuudessa ja nuoruudessa. Ruutuajan lisääntyessä vuorovaikutus vähenee, jolloin monet taidot jäävät heikolle tasolle. Hyvät tunnetaidot, kyky havaita, ilmaista ja säädellä tunteita lisäävät voimavaroja ja palautumiskykyä”, aloitteessa sanotaan.

Aloite muistuttaa, että asiantuntijoiden mukaan mielenterveyden ongelmat ja kiusaaminen eivät korjaannu yksilöitä hoitamalla, sillä ongelmat ovat yhteisöllisiä. Koulu on yhteisö, johon kaikki lapset ja nuoret kuuluvat, joten se on myös paikka, joka voi pahentaa tai parantaa lasten mielen terveyttä.

Käytännössä tarkoitukseen on tarjolla materiaaleja opettajille. Mieli ry on kehittänyt koulujen käyttöön Hyvän mielen taitomerkin, jossa on aineistoa 1.-9. luokille. Sisältöalueina ovat muiden muassa tunnetaidot, hyvä arki, kaveritaidot, unelmat ja luottamus elämään sekä itsetuntemus ja vahvuudet.

Pirkanmaalla Pälkäneellä on käytössä Mieli ry:n taitomerkki 1.-9. luokilla.

Juttua päivitetty ti 2.5. klo 10.30 korjaamalla aloitteen jättäjän sukunimi. Jutussa oli aiemmin käytetty virheellisesti Saaren vanhaa sukunimeä Vainio.