Sotaveteraanin iltahuuto – Erkki Hemilä on kuollut 97-vuotiaana

PIRKKALALAINEN sotaveteraani Erkki Hemilä on kuollut 97-vuotiaana.

Hoivatkaa, kohta poissa on veljet
Muistakaa, heille kallis ol’ maa
Kertokaa lasten lapsille lauluin
Himmetä ei muistot koskaan saa

VETERAANISUKUPOLVELLE ja myös meille nuoremmille on tuttu laulu Veteraanin iltahuuto. Yllättäen lyhyen sairastamisen jälkeen sotaveteraani Erkki Hemilä kuoli maaliskuun 21. päivänä.  Vielä maaliskuun alussa hän oli tuttuun tapaansa veteraanikahvilassa Sirpakassa.

Erkki Hemilä oli kotoisin Pälkäneeltä. Hän oli kuollessaan 97-vuotias. Sota kosketti Erkkiä talvisodan aikana, kun he yhdessä toisen pälkäneläisen veteraanimme Yrjö Kaltin kanssa joutuivat rippikoululaisina kaivamaan sankarihautaa. 

Ikäeroa Erkillä ja Yrjöllä oli kuukausi.  Erkin rintakokemukset liittyivät Lapin sotaan, sillä sairastaminen esti Kannakselle lähdön.

Työuransa Erkki teki Pyynikin johtajan autonkuljettajana sekä veljensä kanssa perustamassa kuljetusyrityksessä. Yhdessä he veivät tuotteita ympäri Suomea.

Usein keskustelin Erkin kanssa tästä tehtävästä, varsinkin kun sain kuulla Erkin tuoneen myös luokkatoverimme autolla kouluun. Hän kertoi arvostaneensa Erkin tapaa hoitaa kuljetukset. Mersut tulivat Erkille tutuiksi.

Ennen Pirkkalaan muuttoa Lempäälästä Erkki toimi Lempäälän sotaveteraaneissa ja heti muutettuaan Pirkkalaan hän osallistui talkoisiin, veteraanikahvilaan ja yhdistyksen hallituksen toimintaan varapuheenjohtajana. Erkki Hemilä palkittiin työstään veteraanien hyväksi liiton Kultaisella ansioristillä.

Erkki Hemilä kantoi usein havuseppeleen sankarihaudoille ja veteraanin arkun päähän, usein yhdessä veteraani Jouko Tuomisen kanssa. Minulla yhdistyksen edustajana oli kunnia luovuttaa Lennoston kotiuttamisjuhlassa Erkin kanssa rautasormus yhteisöllisyyttä vaalineelle sotilaalle.

 ”Kohta poissa ovat veljet”, tuntuu todellisuudelta. Vielä sotaveteraaniyhdistyksessä on kolme tunnuksellista veteraania ja kolme sodanaikaisten tehtävien perusteella hyväksyttyä veteraanijäsentä.

Kansallisena veteraanipäivänä 27.4 Pirkkalan kunta on kutsunut yhdessä seurakunnan kanssa juhlistamaan päivää rantatuvalle. Varmaa on, että juhlaan tuo sävynsä Erkin muistelu kiitosten kanssa.

Juhani Husa