Pirkkalalaisella Paulus Makkosella ei ollut 10-ottelusta aiempaa kokemusta, kun hän löi ystävänsä kanssa osakkeista vetoa, että pääsisi kolmen parhaan joukkoon SM-kisoissa – Nyt hän on moninkertainen veteraanien MM-kultamitalisti

"Joka päivä on oltava jotain liikuntaa", sanoo Makkonen, joka pitää kuntoaan yllä Pirkkahallissa, kuntosalilla ja Pirkkalan lenkkipoluilla.

PAULUS MAKKOSELLE on kertynyt urheilu-uralla läjäpäin pokaaleja ja mitaleja.

PIRKKALAN Kurikassa noin kymmenen vuotta asunut Paulus Makkonen, 85, voitti maaliskuun lopulla Puolan Torunissa kolme veteraanien sisähallin MM-kultaa.

”Torunissa tuli kultaa 5-ottelussa maailmanennätyksellä, eli lajeina siinä ovat 60 metrin aidat, pituus- ja korkeushyppy, kuulantyöntö sekä 1000 metrin juoksu. Maaliskuun viimeisenä päivänä voitin 60 metrin aitojen ja seiväshypyn henkilökohtaiset mestaruudet. Seipäässä ylitin 190 senttimetriä, ennätys on 240 senttimetriä. Aiemmin voitin jo hopeaa pituushypyssä”, Makkonen sanoo kotonaan.

Seuraavat merkittävät kilpailut ovat ulkoratojen SM-kilpailut kesällä Kuopiossa sekä EM-kisat Italian Pescarassa syyskuussa.

KUNTO-PIRKKOJA edustava Makkonen on kotoisin Etelä-Savosta Savonlinnan läheltä Savonrannan kunnasta. Ennen Pirkkalaan muuttoa hän asui pitkään sekä Helsingissä että Tampereella.

”Pidin urheiluvälineiden kauppaa Itsenäisyydenkadulla noin 1975–85. Myöhemmin tein ompelimossa urheiluvarusteita. Sivutöinä tein juttuja jousiammunnasta Aamulehdelle, olin harrastanut lajia nuorempana. Eläkkeelle jäin 90-luvun puolivälin paikkeilla”, Makkonen muistelee.

Mistä yleisurheilun harrastaminen vanhempana alkoi?

”Olisiko ollut noin vuonna 2010, kun olin kahvilla Tammelan torilla ystäväni Pekka Sahamiehen kanssa. Puhuimme yleisurheilusta. Hän keksi ehdottaa vedonlyöntiä noin sadan euron arvosta osakkeita, etten kolmen vuoden harjoittelullakaan olisi veteraanien SM-kisoissa kolmen parhaan joukossa 10-ottelussa. Otin vastaan vedon, vaikka aiempaa kokemusta ei ollut”, Makkonen sanoo.

PAULUS Makkonen nappasi tänä vuonna Puolassa kolme veteraanien sisähallin MM-kultaa.

ENSIMMÄISELLÄ yrittämällä hän reväytti jalkansa, mutta seuraavana vuonna hän sijoittui toiseksi 75-vuotiaiden sarjassa.

Makkonen asui vielä silloin Rantaperkiössä, mutta harkitsi muuttoa jonnekin muualle Tampereen seudulla.

”Ajattelin että Pirkkala voisi olla hyvä paikka. Laitoin Pirkkalaiseen ilmoituksen ja hain vuokra-asuntoa. Täältä löytyi mukavalla sijainnilla keskustan lähellä ja luontokin on lähellä. Pirkkalan keskustorille on 500 metriä kävellen”, Makkonen kehuu.

Ruokahalu kasvoi syödessä ja pian Makkonen halusi arvokilpailuihin.

”Kerran olin jo maksanut matkan Etelä-Amerikkaan, mutta terveyssyistä jouduin sen perumaan. Sitten Ranskan Lyonissa oli yliyrittämistä ja tuli taas revähdys. Lopulta viisi vuotta sitten tuli MM-hopeaa 10-ottelussa Espanjan Malagassa. Tampereella olin viime vuonna myös mukana”, Makkonen selvittää.

MAKKONEN on leski, tytär asuu Hämeenlinnassa ja poika Häijäässä. Lapsenlapsia on neljä.

”Pirkkahallissa harjoittelen paljon, lisäksi käyn täällä Pirkkalassa kuntosalilla. Lenkkimaastot ovat hyvät. Joka päivä on oltava jotain liikuntaa”, Makkonen korostaa.

Makkonen pitää urheilun etuina etenkin hyvää kuntoa ja terveyttä. Myös sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää.

”Seiväshyppyä harjoitellessa tuli 15 vuotta sitten paha vamma. Se parani kuntoutuksella. Lääkäri kehui minua ikäisekseni hyväkuntoiseksi”, Makkonen muistelee.