Sankilan pellot valikoituivat uuden vedenpuhdistamon valtavan putken kokoamispaikaksi: ”Parin viikon päästä valmistelut rupeavat näkymään” – Ennen töiden alkua kartoitetaan harvinaisen puun esiintyminen alueella

Urakoitsijalla on velvollisuus tehdä alueella kynäjalavien kartoitus ennen työhön ryhtymistä.

PIRKKALA valittiin kokoamispaikaksi Tampereen seudun uuden vedenpuhdistamon puhdistetun veden purkuputkelle. Tarkka paikka sijaitsee pelloilla Sankilan kartanosta koilliseen. Karttakuva: Google Maps, kuvanmuokkaus: Sanni Harmanen

TAMPEREEN seudun uuteen keskuspuhdistamoon liittyvää suurta putkea aletaan koota Pirkkalassa Sankilan pelloilla.

Kyseessä on keskuspuhdistamon puhdistetun veden purkuputki, joka laitetaan kulkemaan Pyhäjärven pohjassa ja jolle on etsitty sopivaa rakennuspaikkaa järven tuntumasta. Aiemmin rakennuspaikaksi on ehdotettu esimerkiksi Tampereen Eteläpuistoa.

Pirkkalan kunta julkisti tällä viikolla viranhaltijapäätöksen, jossa se myöntää urakoitsijana toimivalle Veisu-Tekniikka Oy:lle luvan käyttää Sankilassa sijaitsevaa, noin 1,3 hehtaarin maa-aluetta putkien varastointi- ja hitsausalueena. Lupa on voimassa reilun vuoden, 12.4.2023-31.4.2024.

Putken kokoamispaikasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

PÄÄTÖKSESSÄÄN kunta velvoittaa yhtiön huolehtimaan osaltaan siitä, että kuljetuksiin käytettävät tiet pysyvät kunnossa eikä Sankilan tilalle johtavaa tietä katkaista liikenteeltä.

Yhtiö on sopinut erikseen peltoalueiden vuokralaisten kanssa viljelysalueen käytöstä ja sen ennallistamisesta. Peltoalueen viereistä rantaa käytetään viemäriputken siirtämiseen järveen.

Rannassa sijaitsee alueen mittakaavassa harvinaisia kynäjalavapuita. Yhtiöllä onkin velvollisuus tehdä alueella kynäjalavakartoitus ennen töiden aloittamista, ja puiden kaatamiseen on saatava lupa kunnan ympäristönsuojelulta. Ranta-alue tulee myös ennallistaa käytön päätyttyä.

Alueella on jo tehtykin vähän valmistelevia töitä.

Antti Heinola

VEISU-TEKNIIKAN palveluksessa työskentelevä urakan päätoteuttaja Antti Heinola kertoo, että työt pellolla aloitetaan parin viikon päästä, kun kunnan päätöksen valitusaika on kulunut umpeen.

”Sen jälkeen aloitellaan. Alueella on jo tehtykin vähän valmistelevia töitä. Parin viikon päästä valmistelut rupeavat näkymään pellolla”, Heinola sanoo.

PURKUPUTKESTA tulee noin 1,7 kilometriä pitkä, ja se rakennetaan kulkemaan Vihiojanlahdesta Pyhäjärveen.

Itse keskuspuhdistamo rakennetaan Tampereelle Sulkavuoreen. Suuressa hankkeessa on käynnissä jo kuudes rakennusvuosi. Samaan hankkeeseen liittyvät Naistenmatkantiellä Satamakadun ja Partolan välillä tehtävät siirtoviemärityöt.

Tavoitteena on, että uusi jätevedenpuhdistamo otetaan käyttöön vuonna 2025.