Pääministeri Sanna Marin painotti vaalikiertueella puolueensa linjaeroja kahteen kovimpaan kilpakumppaniin

Marin kertasi vaateen pysäyttää Venäjä Ukrainaan, mihin tarvitaan myös hävittäjiä.

PÄÄMINISTERI Sanna Marin kävi tänään lauantaina edistämässä puolueensa eduskuntavaalikampanjaa Pirkkalassa, kasvuvuosiensa kotikunnassa. Hän vieraili myös Ylöjärvellä, Tampereella, Kangasalla ja Nokialla.

PÄÄMINISTERI Sanna Marin kävi sosialidemokraattisen puolueen eduskuntavaalikampanjakiertueella Pirkkalassa toistaen linjaeroja puolueensa kahteen kovimpaan kilpakumppaniin.

Puheenjohtaja suomi gallup-johtaja kokoomuksen esittämiä leikkauslistoja jatkamalla jo aiemmin sanomaansa siitä, että muutoin kuin kasvulla ja työllisyydellä valtiontalouden velkaantumista ei saada taitettua.

”Leikkaamalla se ei onnistu. Sitä tietä on koitettu joka vuosi 2010-luvulla”, Marin kritisoi menneitä oikeistohallituksia ja myös kokoomuksen vaalikampanjassaan esittämää kuuden miljardin euron leikkaustarvetta.

Hän tarttui myös perussuomalaisten esittämään pitkän aikavälin tavoitteeseen Suomen EU-erosta. Marin painotti kantaansa, jonka mukaan pienen Suomen tie ei ole ero Euroopan unionista ja heikompi kansainvälinen yhteistyö.

”Päinvastoin, pitää olla vahvempaa kansainvälistä yhteistyötä ja vahvempi unioni. Tässä maailmanajassa ei pärjätä käpertymällä sisäänpäin. Jotakin pitäisi oppia, kun näemme millaista geopoliittista peliä nyt pelataan.”

LINNEA (vas.) ja Kaisa Lehtonen olivat tulleet katsomaan pääministeriä, eivät niinkään puoluejohtajaa.

MARIN kertasi kuulijoilleen tänään lauantai-iltapäivällä Suupan torilla hallituksensa päätöksentekoa varhaiskasvatuksessa ja koulutuspolitiikassa. Hän sivusi myös perhevapaauudistusta ja sosiaaliturvan nykyistä tasoa, hoitotakuun hoitoonpääsemisen tulevia vuorokausimääriä ja henkilöstömitoitusta etenkin vanhustenhoidossa.

Panostukset tutkimuksen, tuotekehitykseen sekä innovaatiotoimintaan täytyy nostaa bruttokansantuotteesta neljään prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, Marin esitti vakuuttaen, että nämä toimet varmistavat talouskasvun ja vahvemman työllisyysasteen.

Oman hallituksensa ansioksi Marin näki työllisyyden nousun 75 prosenttiin. Viittä prosenttiyksikköä korkeammatkin lukemat Marin uskoo mahdollisiksi samoin kuin kahden prosentin vuosittaisen talouskasvun.

MINTTU Haavisto (2.vas), Hanna Myllymaa ja Matilda Myllymaa ottivat yhteiskuvan pääministerin kanssa.

MARIN korosti tulevien eduskuntavaalien olevan arvovaalit. Arvoista taistellaan myös Ukrainassa, hän sanoi.

”Ukrainalaiset taistelevat joka päivä valtionsa suvereniteetin puolesta. Kyse on paitsi heidän maansa tulevaisuudesta niin myös eurooppalaisista arvoista. On kyse kansainvälisten pelisääntöjen uskottavuuden tulevaisuudesta. Tämä on maailmanhistoriassa käännekohta, jossa ratkaistaan aika paljon. On väliä, millä puolella seisoo.”

Marin kertasi vaateen pysäyttää Venäjä Ukrainaan. Jos ei pysäytetä, seuraavana vuorossa on Moldova, Länsi-Balkan ja ehkä Baltia.

”Maailmassa on muitakin autoritäärisiä maita, jotka tarkkailevat, miten Eurooppa reagoi Ukrainan tilanteeseen. Ei pidä olla sinisilmäinen. Jos olemme heikkoja, meidän yli tullaan kävelemään.”

Ukraina tarvitsee taloudellisista, humanitääristä ja aseellista apua, Marin korosti. Rintamalla ei pärjää ilman aseita, mutta Ukrainassa tarvitaan myös raskaampaa kalustoa.

”Se tarkoittaa taistelupanssarivaunuja, ilmatorjuntaa ja myös hävittäjiä, jotta Ukraina voi työntää Venäjän pois alueeltaan ja jotta sota loppuu. ”