Pirkkalalainen historiantutkija Tuomas Hoppu julkaisi uuden teoksen sisällissodasta – lupaa kirjoittaa elämäkerran punapäällikkö Hugo Salmelasta, jonka kuolintavasta liikkuu spekulaatioita…

"Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta" on toinen osa 1918 sisällissodasta Hämeessä kertovasta trilogiasta. "Punaisia pääsi Pyhäjärvenkin kautta pakoon Narvaan…"

TUOMAS Hoppu on julkaissut toisen teoksen sisällissodasta kertovasta kolmiosaisesta kirjasarjasta. Siinä kerrotaan Tampereen kaupunkisodasta, punaisten pakoyrityksistä Tampereelta ja taisteluista Pyhäjärven saarilla Pirkkalan ja Pyynikin välissä.

PIRKKALALAINEN historiantutkija Tuomas Hoppu on julkaissut uuden sisällissotaa Hämeessä käsittelevän teoksen. ”Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta” on kolmiosaisen kirjasarjan toinen osa.

”Nyky-Pirkkalan seutuja kirjassa kuvatut tapahtumat koskettavat muun muassa kuvauksissa punaisten pakoyrityksestä Pyhäjärven jään yli. Osa piiritystä paenneista jäi Pyhäjärvellä vangiksi, osa kääntyi takaisin, mutta muutama pääsi Pyhäjärveä pitkin Narvaan”, Hoppu kertoo.

Valkoisten vallatessa Tamperetta keväällä 1918 osa punaisista lähti pakoon isoissakin saattueissa. Suurin joukko pakeni Näsijärven kautta. Huima pako suuntautui Hämeenkyrön ja Mouhijärven kautta omien pariin Vesilahdelle. Osalla pakoreitin lopullinen määränpää oli Venäjän puolella.

Tilanteeseen oli ajauduttu, kun kaupunki ensin piiritettiin ja kaduilla käytiin lopulta kiivaita taisteluja kortteli korttelilta. Punaisten alue typistyi kohti Pispalaa, missä he pitivät lopulta päämajaansa. Pelastusta tarjosivat enää järvien jäät, joille saattoi yrittää yön turvin saartorenkaan läpi. Hatanpää ja Pirkkalan Pere näyttelivät omaa osaansa näissä loppuvaiheen taisteluissa.

Kirja päättyy punaisen Tampereen antautumiseen.

Tulossa on elämäkerta punapäällikkö Hugo Salmelasta

HOPUN kotitalo on Lempäälän Säijässä, lähellä Pirkkalan rajaa.

”Kirjassa kuvatut tapahtumat osuvat henkilökohtaisestikin sikäli lähelle, että isoäitini, talollisen tytär Esteri Kärki oli katsomassa valkoisten kulkua noiden tapahtumien yhteydessä. Hän asui 1918 Hinsalassa, lähellä kuuluisaa Laukon kartanoa. Sieltä Kärjen talo siirrettiin 1930-luvulla isojakoa tehtäessä silloiseen Vesilahden Säijään”, Hoppu kertoo.

Hoppu on tunnetuimpia vuoden 1918 tutkijoita Suomessa.

”Halusin kirjoittaa perusteellisen kuvauksen sisällissodan tapahtumista. Eräs kustantaja ehdotti trilogian supistamista yhdeksi suppeammaksi teokseksi, mutta pidin pääni. Vastapaino oli kiinnostunut aiheesta nimenomaan trilogiana.”

Pääpaino tapahtumien kuvauksessa on tavallisissa, sodan keskelle joutuneissa ihmisissä.

”Saan mielenkiintoisia yhteydenottoja, kun kirjoissa vilahtelee ihmisiä, joiden elossa olevat sukulaiset haluavat kertoa lisää tuntemistaan henkilöistä”, Hoppu kertoo.

HOPUN sisällissotatrilogian ensimmäinen osa ”Vilppulasta Tampereen porteille” pureutui aiempaan ajanjaksoon vuonna 1918, jolloin valkoisten joukot vasta lähestyivät Tamperetta eri suunnista.

Sisällissodan tutkiminen ei Hopulta lopu edes silloin, kun trilogia on valmis.

”Tulossa on elämäkerta punapäällikkö Hugo Salmelasta”, Hoppu kertoo.

Kivennavalla syntynyt Salmela johti punaisten taistelua Tampereella, missä hän kuoli 30. maaliskuuta 1918. Salmelan on kerrottu kuolleen käsikranaattionnettomuudessa, mutta kuolinsyystä on esitetty toisenlaisiakin arvioita.

Hoppu ei tässä vaiheessa paljasta, mikä on hänen näkökantansa tapahtumaan.

Tuomas Hoppu: Kaupunkisotaa ja pako Tampereelta. Sisällissota Hämeessä, osa 2. Vastapaino 2023.