Maria-oratorio kertoo tarinan tavallisesta, mutta toisaalta varsin poikkeuksellisesta naisesta

Suomen Kansallisoopperan edustus on mukana Pirkkalan kirkossa sunnuntaina nähtävässä teoksessa, jonka ensiesitys veti Pispalan kirkon täyteen.

SANNA KETOLA laulaa pääosaroolin Pirkkalan kirkossa sunnuntaina esitettävässä Maria-oratoriossa. Kuva: Emil Bobyrev.

MARIA oli nuori nainen, joka joutui valtavien tapahtumien keskipisteeseen. Hän on toisaalta tavallinen nainen, toisaalta ei ollenkaan tavallinen. Tästä kertoo musiikkiteos Maria-oratorio, joka esitetään Pirkkalan kirkossa sunnuntaina.

Teos esitetään nyt toisen kerran. Viime toukokuussa ensiesitys täytti Pispalan kirkon, eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet konserttiin.

RAAMATTU kertoo Jeesuksen äidistä Mariasta varsin vähän. Maria-oratorion tapahtumat ovat tuttuja Raamatusta, mutta teksti on kuitenkin fiktiota.

”Raamatuntutkija Outi Lehtipuu oli teologinen oppaani käsikirjoitustyössä. Hän rohkaisi minua kirjoittamaan Mariasta oman näkemykseni”, tekstin kirjoittanut Elisa af Hällström mainitsee.

Oratorion säveltänyt Janne Salmenkangas luonnehtii sävellystään pitopöydäksi, jossa on tarjolla monenlaista ruokaa.

”Vaikka sävellän nykymusiikkia, se ei ole vaikeaa ymmärtää. Kuulijaystävällisen musiikin mausteena on toki haastavia harmonioita etenkin dramaattisissa kohdissa. Kokonaisuus on kuitenkin maanläheinen ja helppo kuunnella, Salmenkangas kuvailee.

”Yksi kohta perustuu uneen, jossa sain musiikin kuin lahjana. Unessa tuntui, kuin olisin ollut oikeasti kantaesityksessä Pispalan kirkossa. Sain unestani ideoita, jotka kirjoitin seuraavana aamuna ylös. Ne olivat hyviä vielä paperillakin.”

Teoksen esittävät Pirkkalan kirkossa Harjun Kamarikuoro, Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO, solistit ja urkuri. Solisteina ovat Harjun seurakunnan kanttorit. Marian roolin laulaa Sanna Ketola, Jeesuksena on Janne Salmenkangas ja Elisabetina Tarja Laitinen.

Suomen Kansallisoopperasta Gabrielina vierailee Heikki Hattunen. Andreas Ahola on Joosef. Urkuja soittaa kanttori Elina Peura ja esityksen johtaa kuorokapellimestari Heikki Liimola.

Oratorio on oopperan kaltainen musiikkiteos, mutta oratoriossa ei ole näyttelemistä, lavasteita ja pukuja kuten oopperassa.

Maria-oratorio 12.3. klo 19 Pirkkalan kirkossa, Arokuja 8. Ohjelma 15 € tuntia ennen ovelta.

Suomen Kansallisoopperasta Gabrielina vierailee Heikki Hattunen. Kuva: Ville Hautakangas.