Orbiter-minilennokki herätti kiinnostusta puolustusvoimien harjoituksen kalustoesittelyssä

Multisillan ostoskeskuksen pihalla järjestettiin tiistaina paikallispuolustukseen liittyvä infotilaisuus ja kalustonäyttely.

PUOLUSTUSVOIMAIN harjoitukseen liittynyt kalustoesittely herätti kiinnostusta Multisillassa tiistaina. Orbiter 2B mini UAS -lennokki kantaa mukanaan kameroita.

PUOLUSTUSVOIMAT ja muut Pirkanmaa 23 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuvat viranomaiset esittelivät kalustoaan tiistaina Tampereen Multisillassa.

Pirkkalainen uutisoi toisessa artikkelissaan siitä, kuinka harjoitus näkyy Pirkkalassa. Pirkkalassa harjoitukseen liittyy kadonneiden henkilöiden etsintää.

Kalustonäyttelyssä eniten kiinnostusta tuntui herättävän puolustusvoimien Orbiter 2B Mini UAS -minilennokki, jota olivat esittelemässä panssariprikaatin varusmiehet.

Orbiter-lennokkia esittelivät panssariprikaatin varusmiehet alikersantti Mäkelä (vas.), korpraali Tupola, alikersantti Erola ja upseerikokelas Laulajainen.

Valvontaan, tiedusteluun ja tulenjohtoon käytettävällä lennokilla on lähes kolmen metrin siipiväli ja sen maksimilentokorkeus on noin 5,5 kilometriä. Tyypillisesti tämän tyypin Orbiter-lennokki lentää muutaman sadan metrin korkeudessa 60–140 kilometrin tuntinopeudella.

Vajaa kymmenen kiloa painava lennokki kantaa päivä- ja lämpökameroita ja sen toiminta-aika on noin 2,45 tuntia.

Lennokilla voidaan luoda reaaliaikaista tilannekuvaa ja nopeuttaa vaikuttamista kohteessa. Orbiter laukaistaan taivaalle paineilmakäyttöisellä katapultilla ja lennokkijärjestelmää voidaan kuljettaa kahdessa suuressa laatikossa.

– Tämä lennokkityyppi tuli puolustusvoimille vuonna 2014 ja varusmiehiä on alettu kouluttaa lennokin käyttöön vuonna 2019. Uusi järjestelmä on käytössä kaikissa maavoimien joukko-osastoissa, lennokkia Multisillassa esitellyt alikersantti Mäkelä kertoo.

VARUSMIEHIÄ koulutetaan lennokin käyttöön kaikissa maavoimien joukko-osastoissa.

– Kuudessa viikossa opitaan perusosaaminen, mutta toki me harjoitellaan senkin jälkeen koko ajan ja kehitymme tämän käytössä. Koulutuksessa hyödynnetään myös simulaattoria, sanoo puolestaan alikersantti Erola.

Maavoimat tarjoaa Orbiter-lennokkia myös muiden viranomaisten käyttöön. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi etsinnöissä, myrskytuhojen selvittämisessä tai metsäpalojen kartoittamisessa.