Paikallispuolustusharjoitus on meneillään Pirkanmaalla – Pirkkalassa tehtävänä on henkilöetsintä tänään ja huomenna

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK pitää eri kunnissa tietoiskuja paikallispuolustuskonseptista. Pirkkalassa kaikille täysi-ikäisille avoin esittely pidetään yhteislukiolla tulevana lauantaina.

PAIKALLISPUOLUSTUSHARJOITUS piti tiistaina aamupäivällä kalustoesittelyn Multisillassa. Esittelyssä oli muun muassa pelastuslaitoksen uusi vaarallisten aineiden torjuntayksikkö.

MAAVOIMAT harjoittelee paikallispuolustusta sekä viranomaisyhteistyötä paraikaa Pirkanmaalla. Pirkkalassa paikallispuolustusharjoitus näkyy tänään ja huomenna lähinnä lentoaseman liepeillä, missä tehtävänä on henkilön etsintä.

Etsintä näkyy Pirkkalan katukuvassa siviiliajoneuvojen ja puolustusvoimien joukkueiden siirtymisinä kohteeseen.

”Käytännössä etsintää tehdään ainoastaan puolustusvoimien alueella”, Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Tommi Marttinen sanoo.

Etsintä kahdella rastilla on käynnissä tänä iltana kello 18-24. Tänään koulutuksessa käy reserviläisiä ja varusmiehet ovat vuorossa huomenna. Varusmiehet harjoittelevat kolmella rastilla iltakuudesta alkaen mahdollisesti yökahteen saakka.

Eilen alkanut Pirkanmaan paikallispuolustusharjoitus kestää perjantaihin saakka. Harjoitusalueeseen kuuluvat Lempäälä, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Virrat, Ruovesi, Orivesi, Kangasala, Hattula, Hämeenlinna, Jyväskylä ja Lahti. Joukkoja noin 1500 ja ajoneuvoja noin 200.

Pirkanmaalta osallistuvat viranomaiset ovat Pirkanmaan hyvinvointialue, Keski-Suomen poliisilaitos, Pirkanmaan pelastuslaitos, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot ja Tampereen yliopistollinen sairaala.

Harjoituksen päätyttyä Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK pitää eri kunnissa tietoiskuja paikallispuolustuskonseptista. Pirkkalassa esittely pidetään yhteislukiolla tulevana lauantaina kello 9-12. Piiripäällikkö Matti Eskola kertoo, että tilaisuus on avoin kaikille täysi-ikäisille.

MAAVOIMAT harjoittelee paikallispuolustusta sekä viranomaisyhteistyötä paraikaa Pirkanmaalla. Osallistumisesta harjoitukseen kertoivat pelastuspäällikkö Kari Alanko (vas.) , ylikomisario Harri Nojonen, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n piiripäällikkö Matti Eskola, Pirkanmaan turvallisuusklusterin edustaja Petri Nykänen, Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula ja everstiluutnantti Tommi Marttinen.

PAIKALLISPUOLUSTUSHARJOITUKSIA pidetään eri puolilla Suomea. Maavoimat tiedottaa, että harjoituskokonaisuuteen kuuluu kuusi alueellista harjoitusta. Ne alkoivat 24. helmikuuta ja päättyvät tulevana perjantaina.

Harjoituksiin osallistuu Puolustusvoimista yli 6000 henkilöä, joista noin 2200 on varusmiehiä ja noin 1000 henkilökuntaa. Lisäksi mukana on kaupunkien, poliisin, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveysalan viranomaisia, yrityksiä sekä vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoita. Harjoitusten yhteydessä kertautetaan noin 2800 reserviläistä.

Kevään paikallispuolustusharjoituksissa Maavoimien paikallisjoukot harjoittelevat alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä kehittävät johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa muiden viranomaisten kanssa. Yhteisenä tavoitteena on häiriötilanteisiin varautuminen. Harjoittelulla pyritään turvaamaan esimerkiksi liikenneyhteydet, energian saanti ja tietoverkkojen toiminta häiriötilanteen sattuessa sekä estämään tilanteen leviäminen laajemmalle alueelle.