MAAVOIMAT piti kalustoesittelyn osana paikallispuolustusharjoitusta tiistaina aamupäivällä Tampereen Multisillalla. Harjoitukseen yhtenä viranomaisena osallistuva Pirkanmaan pelastuslaitos oli tuonut paikalle uuden pelastusautonsa, CBRNE-yksikön.
Ylipalomies Juha Heinonen kertoo, että yksikössä on kalustoa, jolla voidaan tunnistaa mahdollisesti vaarallisia aineita kuten kemikaaleja, biologisia aineita, säteileviä materiaaleja ja räjähteitä sekä mitata niiden pitoisuuksia.
Lisäksi yksiköllä voi tarpeen tullen kuljettaa aineita pois.
”Tyypillinen tapahtuma, missä tätä yksikköä käytetään, on säiliöauto-onnettomuus, jossa auto kaatuu ja siitä valuu polttonestettä tai jotakin muuta kemikaalia maastoon.”
CBRNE-yksikkö on otettu käyttöön vuodenvaihteessa. Nokialle sijoitettu auto on käytännössä katsoen ainoa laatuaan Pirkanmaalla.
”Kemikaaliperäkärryjä on saatavilla meillä muutamia, mutta niiden varustus on rajoitetumpi kuin uudessa autossa.”
Heinonen pitää uutta autoa parempana kuin edeltäjiään sekä työn sujumisen että myös työntekijöiden kannalta.
”Entinen yksikkö oli koukkulavan päällä olevan kontti, joka laskettiin alas työtehtäviä varten. Kontin käyttö vaati suuren tilan ja oli epäkäytännöllinen. Nyt kalusto on paremmin kyydissä ja henkilöstölle on pukeutumistila, missä laittaa kemikaaliasua päälle.”
PAIKALLISPUOLUSTUSHARJOITUS alkoi Pirkanmaalla maanantaina ja kestää tämän viikon perjantaihin saakka. Harjoitusalueeseen kuuluvat Lempäälä, Pirkkala, Nokia, Ylöjärvi, Virrat, Ruovesi, Orivesi, Kangasala, Hattula, Hämeenlinna, Jyväskylä ja Lahti.
Joukkoja on noin 1500 ja ajoneuvoja noin 200.
Alueella harjoituksiin osallistuvat viranomaisista Pirkanmaan hyvinvointialue, Keski-Suomen poliisilaitos, Pirkanmaan pelastuslaitos, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastot ja Tampereen yliopistollinen sairaala.
Maavoimat tiedottaa, että paikallispuolustusharjoituksissa Maavoimien paikallisjoukot harjoittelevat alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä kehittävät johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa muiden viranomaisten kanssa. Yhteisenä tavoitteena on häiriötilanteisiin varautuminen. Harjoittelulla pyritään turvaamaan esimerkiksi liikenneyhteydet, energian saanti ja tietoverkkojen toiminta häiriötilanteen sattuessa sekä estämään tilanteen leviäminen laajemmalle alueelle.