Muistokirjoitus: Muistellen Ulla-ystävää!

ULLA Seppä 19.1.1941-29.1.2023

LÄHES yhdeksän kuukauden mittainen jakso Pirkkalan terveyskeskuksen vuodeosastolla päättyi, kun Ulla Seppä rauhallisessa unessa siirtyi ajattomuuteen Valtterin päivänä 29.1.2023. Hän ehti täyttämään 82 vuotta kymmentä päivää aiemmin, jolloin täytekakku vielä maistui ja oli hyvää.

Urhollinen taistelu parantumatonta tautia vastaan on nyt ohitse ja Ulla siunattiin haudan lepoon lauantaina 18.2. Pirkkalan Vanhassa kirkossa.

Siellä torvimusiikki soi, kun arkku kannettiin sisään ja kaikki virret ja tekstit olivat hänen itsensä valitsemia.

ULLA oli pitkän linjan pelastusarmeijalainen, joka löysi jo pikkutyttönä tiensä Tammelassa armeijan pyhäkouluun. Sieltä musiikki tarttui mukaan ja oli kantavana voimanna koko hänen elämänsä ajan.

Lapsuutensa hän eli lähellä rautatieasemaa ja kodissa oli useampi sukupolvi saman katon alla. Ullan isä ja isoisä olivat laivureita ja varsinkin kesäaikana elämänpiiri oli vesillä ja laivoissa ja järvimaisemissa.

Koulunkäynti ei oikein ollut enää lukiossa Ullan juttu ja hän keskeytti koulun hakeutuen Helsinkiin Lastenlinnaan Arvo Ylpön lastenhoitajakouluun. Opiskeluaikana tehtiin töitä ja vapaa-ajat kuluivat Pelastusarmeijassa 5. osastolla, jossa Ulla johti kitarakuoroa ja soitti trumpettia puhallinorkesterissa.

Valmistautumisen jälkeen hän hakeutui Pelastusarmeija orpokotiin töihin Pitäjänmäelle, jossa työskenteli 10 vuotta.

Palattuaan Tampereelle hän hakeutui Tampereen Musiikkiopistoon pääsoittimenaan trumpetti ja sivusoittimena piano. Opinnot alkoivat vuonna 1974.

Kysyin joskus häneltä, onko mitään, mitä hän katuu elämässään. Vastauksena oli, että kun jäi loppukokeet suorittamatta.

Tampereelle palatessaan hän oli päiväkodissa ja keskussairaalassa keskososastolla töissä.

Muutettuaan vanhempiensa kanssa Pirkkalan Loukonlahteen hän siirtyi Pirkkalan seurakuntan lastenohjaajaksi ja samalla tuli seurakunnan puhallinorkesterin toimintaan mukaan, nyt käyrätorven soittajana.

Lastenohjaajana hän oli erityisesti pienten poikien ymmärtäjä ja hänen työotteessaan korostui lapsen kunnioitus ja lapsuuden arvostaminen. Siksi Ulla sai helposti uusia ystäviä juuri pikkuväen edustajista.

Työkaverina hän oli luotettava, rohkea ja luova, hänelle oli erityisen tärkeätä välittää lempeästi ja taitavasti viestiä maailman suurimmasta rakkaudesta ja Jumalan armosta Kristuksessa.

Ulla hoiti vanhempansa ja äiti Marjatan kuoleman jälkeen hän saattoi oikein heittäytyä musiikkiharrastukseen. Hänen viikko-ohjelmassaan oli parhaimmillaan neljä puhallinorkesteria, joista kahta hän myös johti. Lisäksi hän harrasti kuvataiteita ja käsitöiden tekemistä sekä monipuolisesti lukemista.

Pandemian aika oli henkisesti raskasta, kun ei voinut lähteä soittamaan ja yksin soittaminen kerrostaloasunnossa arvelutti häntä. Monet tärkeät ihmissuhteet liittyivät juuri musiikkiin ja orkestereihin.

Tampereen Kristillisen Työväenyhdistyksen Puhallinorkesteri järjestää Ulla Sepän muistokonsertin tiistaina 25.4.2023 klo 19 Härmälän kirkossa, jonka ohjelma rakentuu Ullan itselleen valitsemaan musiikkiin ja virsiin.

Denise Gauffin-Kostilainen

Kirjoittaja on ystävä ja entinen työkaveri.