Pirkkalan historiikki sai jatkoa – kunnan lähimenneisyyden käänteet yllättivät historiantutkijankin

Pekka Kaarnisen kirjoittamassa teoksessa käsitellään kunnan poliittista historiaa, kunnalliselämää ja hallintoa 1990-luvulta näihin päiviin.

KIRJAN kansikuvassa komeilee itseoikeutetusti kuvanveistäjä Villu Jaanisoon Pirkkalan ihminen -patsas, joka tunnetaan paremmin Valte-patsaana mallinsa mukaisesti.

PIRKKALAN kunnan historian taltiointi kirjaksi on saanut jatkoa Kasvun vuodet – Pirkkalan historia 1990–2022  -teoksella. Historiantutkija Pekka Kaarnisen kirjoittamassa teoksessa käsitellään Pirkkalan poliittista historiaa, kunnalliselämää ja hallintoa 1990-luvulta näihin päiviin. Pirkkalan kehitystä tarkastellaan muun muassa elinkeinoelämän, koulutuksen sekä vapaa-ajan näkökulmasta. Lisäksi mukana on arkistokuvia eri vuosilta.

”Historiikkia oli mielenkiintoista tehdä siksi, että Pirkkala on kehittynyt paljon viimeisten vuosikymmenten aikana. Oli yllättävää, että kunnassa on tapahtunut 30 vuoden aikana näin monia asioita. Yksi itselleni kiinnostavimmista osioista Pirkkalan lähihistoriassa on kunnan taistelu itsenäisyydestä. Kirjoittaessa huomasi myös, että yhteiskunnallisesti Pirkkalan kunnan kehitys seuraa hyvin Suomen yleistä kehitystä viime vuosikymmeninä”, kommentoi Pekka Kaarninen kirjan tekoa Pirkkalan kunnan tiedotteessa.

274-sivuinen historiikki on jatko-osa vuonna 1994 ilmestyneelle historiikille Nokian ja Pirkkalan historia 1865–1993.

Kaarnisen tukena kirjan teossa toimi historiatoimikunta.

HISTORIIKIN teko oli myös osa Pirkkala 100-juhlavuoden toteutumista.

”Tämä antaa viimeisen silauksen hyvin onnistuneelle juhlavuodelle”, kertoo Pirkkala 100-juhlavuoden työryhmän ja historiatoimikunnan puheenjohtaja Olli Niemi ja kiittää samalla Kaarnista onnistuneesta työstä.

”Kasvun vuodet on kuvaava nimi uudelle historiikille. Kasvua pidetään pääosin positiivisena ilmiönä, joskin se herättää vilkasta keskustelua sen suunnasta ja voimakkuudesta. Kasvu on kuitenkin tuonut meillä mukanaan hyvinvoinnin lisääntymisen esimerkiksi korkeamman palvelutason avulla. Lisäksi se on mahdollistanut Pirkkalan kehittämisen yhdeksi maan elinvoimaisimmista kunnista”, toteaa pormestari Marko Jarva.

HISTORIIKKI on myynnissä Pirkkalan kunnan asiointipisteessä hintaan 20 euroa. Vanhempia historiikkeja saa uuden kirjan kanssa yhteishintaan 25 euroa.