Pirkkalassa kuvattiin uutta tv-sarjaa: kertoo hiihtäjä Mika Myllylästä ja hiihdon vuoden 2001 doping-skandaalista – Muistatko nämä muut kunnassa lähivuosina kuvatut draamat?

Pirkkalaisen tietojen mukaan yksi Lahti 2001 -sarjan kuvauspaikoista sijaitsee lähellä Vanhaa kirkkoa.

PIRKKALAISEN tietojen mukaan Lahti 2001 -sarjaa kuvattiin Pirkkalassa muun muassa Vanhan kirkon lähellä. Kuvassa maisemaa Vanhan kirkon bussipysäkin seudulta. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAN maisemia pääsee jälleen näkemään kotimaisen tv-sarjan miljöönä. Tällä kertaa vuorossa on uusi Lahti 2001 -draamasarja, johon kuvattiin Pirkkalassa kohtauksia viime vuoden puolella.

Kuusiosainen sarja kertoo suomalaisten hiihtäjien surullisenkuuluisasta doping-skandaalista Lahden MM-kisoissa vuonna 2001. Sarja julkaistaan Ruutu-suoratoistopalvelussa tänä vuonna.

Ohjauksesta vastaavat Lauri Nurkse ja Riku Suokas, ja pääosassa nähdään Mikko Leppilampi.

SARJAN tuottavasta Take Two Studiosista kerrotaan, että kuvauspaikkoja oli Pirkkalassa useita.

”Voin vahvistaa, että kuvasimme Pirkkalassa sarjaa muutamissa eri lokaatioissa”, kertoo sarjan tuottaja Sara Nordberg sähköpostitse.

Pirkkalaisen tietojen mukaan yksi kuvauspaikoista on ollut Pirkkalan vanhan kirkon lähistöllä sijaitseva omakotitalo. Talo esittää sarjassa hiihtäjä Mika Myllylän kotia. Lähellä kuvauspaikkaa sijaitsee myös edesmenneen teatteriohjaajan Jouko Turkan koti.

Rahoitusta sarja on saanut Business Tampereelta, joka on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, sekä Suomen elokuvasäätiöltä. Lahden kaupunki on mukana yhteistyökumppanina.

SARJAN päähenkilö on Mikko Leppilammen esittämä fiktiivinen urheilutoimittaja. Lahdessa asuva hahmo on aiemmin epäonnistunut hiihtourallaan, minkä johdosta hän alkaa tutkia mielenkiinnolla Lahden MM-kisojen tapahtumia.

Sarjassa nähdään myös lukuisia tosielämän henkilöihin perustuvia hahmoja, joita esittävät studion tiedotteen mukaan Suomen eturivin näyttelijät.

Sarjan juoni kulkee useassa aikatasossa, mutta pääpaino on vuoden 2001 tapahtumissa Lahden MM-kisojen ympärillä. Vaikka sarja pohjautuu tositapahtumiin, on se tekijöidensä mukaan fiktiivinen tarina.

KOSKINEN-sarjaa kuvattiin Pirkkalan Rantaniityssä elokuussa 2022. Pääosan esittäjä Eero Aho (harmaassa paidassa) kävi kuvausten aikana uimassa Pyhäjärvessä. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALASSA kuvattiin kotimaista draamaa myös viime kesänä, kun Koskinen-rikossarjan kuvausryhmä vietti aurinkoista elokuun päivää Rantaniityssä kuvaten sarjan kolmannen kauden jaksoa. Liekö sattumaa vai ei, että Lahti 2001 -sarjan ohjaaja Nurkse on ohjannut myös Koskista.

Koskisen tuottaja Reetta Ylijärvi kehui tuolloin Pirkanmaata erinomaiseksi paikaksi kuvauksille.

”Haluan välittää kiitoksen pirkanmaalaisille ja pirkkalalaisille. Täällä on ihanaa tehdä töitä, kun ihmiset ovat niin avuliaita. Ilman tällaista vastaanottoa kuvaukset eivät onnistuisi”, Ylijärvi hehkutti.

Aiemmin Pirkkalassa on kuvattu myös esimerkiksi vuoden 2021 Häräntappoase-sarjaa, joka toi Anna-Leena Härkösen klassikkoromaanin tarinan 2020-luvulle. Tuolloin Pirkkalan kirkon ympäristö muuntautui näyttämöksi hengellisille Suvijuhlille, joille päähenkilö, kaupunkilaisnuori Alexandra ”Allu” Korva (roolissa tamperelainen Carola Hakola) osallistuu.

VUONNA 2021 julkaistun Häräntappoase-sarjan päärooleissa nähdään Carola Hakola ja Rebekka Baer. Kuva: Elisa Viihde Viaplay

TAMPEREEN seudun vetovoimaa kuvauspaikkana on lisännyt muukin kuin työryhmien ilo avuliaista paikallisista, nimittäin raha.

Muutama vuosi sitten otettiin käyttöön tuotantokannustin, jolla audiovisuaalisten tuotantojen tekijät voivat saada 10–15 prosentin maksuhyvityksen Tampereen seudulla syntyneistä kuluistaan.

Tampereen kaupungin myöntämää tukea hallinnoi Film Tampere, joka on Business Tampereen elinkeinopoliittinen ohjelma.