PIRKKALAINEN julkaisee vuodenvaihteessa uudelleen kuluneen vuoden parhaita juttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 27.4.2022.
PIRKKALALAISELLA Janette Grönforsilla oli menossa yksi ensimmäisistä yksin vietetyistä työvuoroistaan Kyöstin K-marketissa, kun kaupan ovesta asteli sisään poliisi.
Kävi ilmi, että joku oli soittanut poliisit paikalle nähtyään Grönforsin kassan takana.
”Ilmeisesti joku ei ollut nähnyt liiviäni”, Grönfors pohtii ja osoittaa päällään olevaa K-marketin myyjien harmaata liiviä. Hän on pukenut liivin romaninaisten perinteisen asun päälle.
Poliisien kutsuminen on vain yksi reaktioista, joita Grönfors on saanut osakseen aloitettuaan K-marketin myyjänä pari viikkoa sitten. Eräs asiakas pohti ääneen, onko Grönforsin vaihtorahana antama seteli väärennetty, ja toinen tarkisti Grönforsin työkaverilta, antoiko Grönfors varmasti oikean määrän rahasta takaisin.
Ennakkoluulot ärsyttävät Grönforsia. Niistä ei pääse eroon työvuorojen ulkopuolellakaan.
”Kohtaan ennakkoluuloja joka päivä, missä tahansa olenkin. Esimerkiksi ostoksilla ollessa vartijat kävelevät kannasta kantaan perässäni.”
ROMANIEN syrjintä työnhaussa ja työelämässä on edelleen yleistä. Asiaa on pyrkinyt havainnollistamaan esimerkiksi Diakonia-ammattikorkeakoulu, jonka kampanjassa tunnetut suomalaiset hakivat töitä omalla ansioluettelollaan mutta tyypillisellä romaninimellä – laihoin tuloksin.
Grönfors kertoo joutuneensa aikoinaan lopettamaan sihteerin opinnot, kun ei onnistunut saamaan opinnoissa vaadittua työssäoppimispaikkaa.
”Hain puhelimitse noin 60:tä paikkaa. Puhelimessa minut saatettiin kutsua haastatteluun, mutta haastattelussa todettiin, että paikka ei olekaan vapaana.”
”Sitten taas on ihmisiä, jotka ottavat romaneja töihin. On vain yritettävä sinnikkäästi”, hän lisää.
KAUPPIAS Virpi Sten on ollut Grönforsin työntekoon erittäin tyytyväinen, ja hän tuomitsee joidenkin asiakkaiden asiattoman käytöksen. Hän korostaa kaupassa olevan nollatoleranssi häirinnälle.
Kyöstin K-marketissa on ollut ennenkin romaneja töissä, mutta Grönfors on ensimmäinen, joka pitää työvuoroissa romaniasua. Juuri romaniasun käyttö oli asia, joka melkein katkaisi Grönforsin työnhaun.
Grönfors toteaa, ettei voisi työskennellä paikassa, jossa hän ei saisi pitää romanihametta.
”Tämä on meidän asumme. Kun teillä on tuollaiset asut, meillä on tällaiset. Pystyn tekemään asussani työtä ihan hyvin”, Grönfors sanoo.
Perinteisesti romanikulttuuriin kuuluu, että romanihameen valinneen naisen ei sovi näyttäytyä muiden romanien edessä muussa vaatetuksessa.
KYÖSTIN K-marketissa ei ollut avoimia työpaikkoja Grönforsin hakiessa sinne. Grönfors otti silti Steniin yhteyttä yhä uudestaan, ja Sten huomasi tämän olevan todella motivoitunut työhön.
Steniä kuitenkin huoletti, että romaniasussa Grönfors saattaisi joutua kokemaan huonoa kohtelua asiakkailta.
Asiaa jonkin aikaa mietittyään Sten totesi, että jos muut työntekijät saavat pitää työssä omia housujaan, niin miksi romanihame olisi poikkeus.
”Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat meille tärkeimpiä arvoja. On katsottava peiliin ja mietittävä, miten ne meillä konkreettisesti näkyvät. Tein päätöksen tietäen, että asiasta voi tulla jonkinlainen myrsky ja saatamme menettää mahdollisesti asiakkaitakin”, Sten sanoo.
Sten on yrittänyt opiskella romanikulttuuria ja varmistaa Grönforsilta työhyvinvointiin liittyviä pukeutumisasioita, kuten voiko romanihameen kanssa käyttää työkenkiä. Grönforsin vastaus on, että kyllä voi.
GRÖNFORS on onnellinen, että Sten suostui ottamaan hänet töihin hameineen kaikkineen.
”Virpi on tosi hyvä ja kultainen ihminen. Tuntuu hyvältä, että hän luottaa minuun niin paljon, että päästää työskentelemään kassalle ja yksinkin”, hän sanoo.
Ensimmäiset työviikot ovat sujuneet hyvin jännityksestä huolimatta. Välillä Veikkauksen pelipäätteen kanssa on haasteita, mutta sitä säätäessä Grönfors on ottanut tavaksi rupatella asiakkaan kanssa.
Juttua korjattu 26.8. klo 14.26: Korjattu otsikosta kaupan nimi Killon K-marketista Kyöstin K-marketiksi.