Joulu on seurakuntien vilkkainta aikaa – Pirkkalassa pidetään aattoviikolla yksinasuvien glögihetki Suupantorilla ja hartaus Pappilan laavulla, myös Kauneimpia joululauluja ehtii vielä laulamaan

Yksinasuvien glögihetki on monelle tärkeä joulun aloittava tapahtuma, kertoo Anita Ranta seurakunnan yksinasuvien tiimistä.

PIRKKALAN Vanhalla kirkolla järjestetään paljon ohjelmaa jouluna. Kuva: Henna Palin

JOULU on kirkkojen toiminnan ruuhka-aikaa. Pirkkalassa seurakunta järjestää aattoviikolla ja joulunpyhinä useita tilaisuuksia, kuten yhteislaulua ja hartaushetkiä.

Eräs matalan kynnyksen tilaisuus on yksinasuvien glögihetki, joka pidetään Suupantorin Akvaario-kontissa perjantaina.

Tapahtumaa järjestävä Anita Ranta seurakunnan yksinasuvien tiimistä muistelee, että tilaisuus järjestetään nyt neljättä kertaa.

”Ensimmäisellä kerralla meillä kävi ehkä 50 ihmistä. Istuimme, tarinoimme ja muistelimme, millaisia jouluja kullakin oli ollut. Joku ihmetteli, että täällä me vain jutustelemme yhdessä aatonaattona, vaikka olemme outoja toisillemme”, Ranta kertoo.

IHMETTELY taisi olla myönteistä laatua. Rannan mukaan glögihetki toimii monelle yksinasuvalle tärkeänä laskeutumisena joulun tunnelmaan.

”Viime vuonna eräs nainen oli harmissaan, kun häneltä oli jäänyt jokin jouluateria väliin. Mutta kun hän pääsi meidän glögihetkeemme, joulu tuntui aukenevan hänelle ja hänelle tuli hyvä mieli.”

”Itsellenikin tuntuu hyvältä nähdä, kun ihmiset keskustelevat keskenään, ja siinä syntyy varmasti uusiakin tuttavuuksia.”

Kun hän pääsi meidän glögihetkeemme, joulu tuntui aukenevan hänelle ja hänelle tuli hyvä mieli.

Anita Ranta

RANTA huomauttaa, että yksin asuminen ei välttämättä tarkoita yksinäisyyttä.

Toisaalta jouluna yksinäisyyden tunne helposti korostuu, sillä joulu mielletään vahvasti perheiden juhlaksi. Syyt sille, miksi joulua vietetään yksin, ovat monenkirjavia.

”Lapset voivat asua kaukana tai puoliso on menehtynyt, tai ihminen on jostakin syystä valinnut olla joulun yksin”, Ranta luettelee.

GLÖGIHETKEN lisäksi seurakunnalla on kaikenlaista muutakin ohjelmaa jouluna.

Metsän joulua vietetään hartaushetkessä Pappilan laavulla keskiviikkoiltana. Rantasaunan kiuas lämpiää, ja tarjolla on riisipuuroa, glögiä ja jouluista yhteislaulua.

Kauneimpia joululauluja lauletaan Pirkkalan kirkossa perjantaina neljässä eri tilaisuudessa, joista yksi pidetään Pirkkalan kirkossa ja muut Vanhassa kirkossa.

Erilaisia aattohartauksia pidetään molemmissa kirkoissa, ja osa niistä on tarkoitettu erityisesti lapsille. Lisäksi Pirkkalan reserviläiset ry järjestää aattona juhlavan kunniavartion Vanhalla kirkolla sijaitsevalla Pirkkalan sankarihaudalla.

SEURAKUNNAN joulu huipentuu joulupäivän messuun Pirkkalan kirkossa. Tapaninpäivän iltana on vielä mahdollista osallistua Joululaulukirkkoon Vanhassa kirkossa.

Tarkemmat tiedot tapahtumista löytyvät esimerkiksi Pirkkalan seurakunnan verkkosivuilta.

Yksinasuvien glögit Suupantorin Akvaario-kontissa pe 23.12. klo 10–14.