GALLERIA 2:n näytteilleasettajat on valittu. Valinnassa kiinnitettiin huomiota taiteilijan ammattilaisuuteen, tekniikkaan ja materiaaleihin monipuolisen näyttelykokonaisuuden mahdollistamiseksi. Lisäksi haluttiin tukea nuorten kuvataiteilijoiden näyttelytoimintaa.
Hakijoita oli 90.
Paikallisten taiteilijoiden teoksia on esillä Pirkkalan Taideyhdistyksen sekä Pirkan opiston taidekoulun vuotuisissa näyttelyissä. Yksi näyttelyaika on varattu paikallisen taiteilijan yksityisnäyttelylle.
GALLERIA 2:ssa avautuu 8. joulukuuta Poimintoja-näyttely, jossa on mukana Pirkan opiston taidekoulun oppilastöitä 2., 3. ja 4. vuosikurssin opiskelijoilta. Jokainen opiskelija on tarjonnut yhden tai useamman työn näyttelyyn ja jokaiselta on valittu esille vähintään yksi työ.
Näyttelyn töiden valinta ja pystytys on 3. vuosikurssin harjoitustyö osana taidekoulun opetussuunnitelmaa. Tavoitteena on tehdä mahdollisimman ehjä kokonaisuus tarjotuista töistä. Näyttely kertoo taidekoulun arkisesta aherruksesta ja tekee toimintaa tunnetuksi. Näyttelyprojekti on jokaiselle opiskelijalle hyödyllinen kokemus – nähdä työnsä muiden rinnalla näyttelytilassa ripustettuna.
Näyttely on avoinna 9. tammikuuta saakka.
NÄYTTELYVUODEN aloittaa valokuvaaja Ville Lehvosen kuvasarja Saari, joka on esillä 12.1.-6.2.2023.
Lehvonen inspiroituu luonnosta ja pohjois-karjalaisista juuristaan. Kuvattuaan kymmenen vuotta digitaalisella kameralla Lehvonen aloitti käyttämään isänsä vanhaa rikkinäistä kameraa henkilökohtaisissa valokuvausprojekteissa. Rikkinäisen filmikameran rajoitteisuus on osa taiteellista työskentelyprosessia, joka on opettanut Itsehillintää, hetkeen keskittymisen ja sen, ettei kaikkea kuvaustilanteessa tarvitse hallita, Lehvonen toteaa.
“Minun lapsuuden kotini sijaitsee saaressa Saimaalla, joka on Suomen suurin järvi. Sukuni on asuttanut samaa taloa, jossa olen syntynyt. Saariston järvet, luonto, eläimet, ihmiset ja elämä pohjoisen Saimaan saarilla toimivat taiteellisen ja luovan työn innoituksen lähteenä.
”Minulle luonto on tulvillaan muistoja; kallio kertoo lapsuuden uimareissuista ja maasta koholle nousevat puunjuuret tuovat mieleeni eväsretket metsässä. Ajan myötä luontoon liittyvät muistoni ovat kuitenkin muuttaneet merkitystä. Saari on aina ollut pakopaikkani, ja irtautuminen mantereelta rauhoittaa hektisen maailman keskellä. Mutta onko enää näin? Vallitseva pandemia, ilmastonmuutos ja sodan uhka ovat läsnä kaikkialla.”
IDEAN uuteen taiteelliseen Saari-sarjaan syntyi keväällä 2020, kun koronapandemian poikkeustila alkoi ja Lehvonen jäi Rääkkylän saaristoon. Rääkkylä on noin 2 000 asukkaan pieni saaristokunta Pohjois-Karjalassa, jonka koronan tartuntaluvut ovat olleet olemattomat.
”Tästä huolimatta synnyinseudulla näkyi huoli tartuntaluvuista ja pääkaupunkiseudun ihmisistä, jotka liikkuivat alueella pandemian kiihtymisen aikana. Monipaikkaisena asujana en tuntenut itseäni enää tervetulleeksi rakkaalle synnyinseudulleni. Lisää huolta alueella aiheuttavat Saimaan vesistöjen malminetsintävaraukset,
Rääkkylän kunnan ajautuminen kriisikunnaksi ja maantieteellinen läheisyys sotatilassa olevaan Venäjään. Turvallisuuden tuntu, pelko, viha, elämä ja kuolema olivat vaihtelevasti läsnä.”
Tänä erikoisena aikana Lehvoselle syntyi ajatus henkilökohtaisesta valokuva- ja videosarjasta, jossa aika on pysähtynyt ja todellisuus vaikuttaa helposti epätodelliselta.
”Pieni saari ei päästä ihmistä pakoon, vaan pakottaa pysähtymään ja havainnoimaan ympäristöä ja muuttunutta maailmaa uusista näkökulmista.”
Taiteellista työskentelyä tukemassa Taiteen edistämiskeskus ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Lehtikuvaajarahasto.