Pirkkalan yhteislukiosta valmistuu tänä syksynä ennätysmäärä ylioppilaita: ”Selkeä trendi, että opintoja suoritetaan vähän pidemmällä aikataululla” – Katso lista valmistuvista

Syksyllä valmistuvien kasvavaa määrää voi selittää se, että kaikki eivät enää pyri suorittamaan lukiota kolmessa vuodessa, arvioi rehtori Marjukka Suihko.

PIRKKALAN yhteislukiosta valmistuu 19 ylioppilasta. Kuva: Heidi Möttönen

PIRKKALAN yhteislukiosta valmistuu tänä syksynä enemmän ylioppilaita kuin yhtenäkään syksynä aiemmin. Valmistuvia ylioppilaita on 19. Heistä viisi opiskelee kaksoistutkintoa Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa.

Syksyllä valmistuvien määrä tuntuu olevan Pirkkalan lukiossa kasvussa. Vuosi sitten syksyllä valmistui 18 ylioppilasta, mikä oli siihenastinen ennätys. Yleensä valmistuvia on ollut syksyisin vain noin 5-8, kertoo lukion rehtori Marjukka Suihko.

Suihko arvioi, että syksyllä valmistuvien määrää selittää ainakin osin se, että kaikki eivät enää pyri suorittamaan lukiota kolmessa vuodessa.

”Kyllä tämä on selkeä trendi, että opintoja suoritetaan vähän pidemmällä aikataululla. Tietysti opiskelijoilla on kirjoitettavaakin enemmän, kun tulevaisuudessa kaikkien tulee kirjoittaa viisi ainetta”, Suihko sanoo.

KEVÄÄLLÄ voimaan tullut tutkintouudistus nosti ylioppilastutkintoon kirjoitettavien aineiden vähimmäismäärän neljästä viiteen.

Uudistus ei kuitenkaan koske kokelaita, jotka ovat aloittaneet kokeiden suorittamisen jo ennen tätä vuotta. Näin ollen osan nyt valmistuvista tarvitsi kirjoittaa vain neljä ainetta.

”Toki viiden aineen kirjoittaminen on ollut tavallaan pakollista kaikille, koska viidestä aineesta saa lisäpisteitä jatko-opintoihin pyrkiessä”, Suihko huomauttaa.

Vuodesta 2020 lähtien yliopistot ovat vähentäneet pääsykokeen merkitystä ja valinneet yli puolet uusista opiskelijoistaan todistusten perusteella.

TODISTUSVALINTA on vaikuttanut Suihkon mukaan siihenkin, että opiskelijat haluavat hajauttaa kirjoituksensa useammalle suorituskerralle. Kirjoitukset voi hajauttaa korkeintaan kolmelle suorituskerralle, jolloin pänttäämiselle jää ainakin teoriassa enemmän aikaa.

”Meillä on ollut todella hyviäkin suorituksia ylioppilaskirjoituksissa. On haluttu maksimoida hyvät arvosanat ja päästä todistuksella opiskelemaan”, Suihko kuvailee.

Pirkkalan lukion syksyn 2022 ylioppilaat

Elo Ilpo Antto Eemil (kaksoistutkinto)
Hjelm Alex Juhani
Honkala Emma Kaarina (kaksoistutkinto)
Hyssy Ville Verneri
Hämäläinen Markus Juho Aleksanteri
Kaila Patrik Mikael (kaksoistutkinto)
Lehtonen Essi Eveliina
Lehtonen Lempi Hellä Maarit
Lindeman Leif Allan Albert
Majamäki Joakim Tapio Kristian (kaksoistutkinto)
Nolvi Eero Armas Ollinpoika (kaksoistutkinto)
Nuijanmaa Pauliina Ida Orvokki
Pitkänen Petra Pauliina
Ranta-aho Jasmin Alexandra
Riihioja Janette Oona Emilia
Salo Martti Tapio
Sippola Miina Annikki
Vuojela Salli Sofia Erika
Yliniemi Arttu Anselmi

Ylioppilaiden lakkiaiset ja lukion itsenäisyyspäivän juhla Pirkkalan yhteislukio Silmussa (Urheilutie 11) la 3.12. klo 12.