KäSITYÖ- ja muotoilukoulu Näpsän oppilaat ovat tehneet käsityötaidetta juhlavuoden kunniaksi järjestettävään Pirkkala 100v. -näyttelyyn Pirkkalan pääkirjastolle.
Yksi nuorista taitajista on Kerttu Wirkkula. Seitsemänvuotias Kerttu on taiteillut huovutustekniikalla näkemyksensä pirkkalankoivusta. Vaikka Kerttu on osoittanut käsitöiden harrastuneisuutta muun muassa isänsä housuja paikkaamalla, ei pirkkalankoivun syntynyt kädenkäänteessä nuorelta kädentaitajaltakaan.
”Runko oli vaikein kohta tehdä, koska se on malliltaan pitkulainen”, Kerttu analysoi.
Marraskuun ajan esillä olevassa näyttelyssä teosten aiheina nähdään pirkkalankoivun lisäksi Tiima, keskiaikainen miekka ja vaakunan turkiskoro-kuvio.
Opettaja Maisa Salonen taustoittaa, että inspiraationa aiheille toimi alkuvuodesta julkaistu Pirkkalan oma villasukka, jonka kuva-aiheet liittyvät tunnistettavasti Pirkkalaan ja sen historiaan.
”Jokaiselle ryhmälle annettiin yksi kuva-aihe ja oppilaat toteuttavat oman tulkintansa siitä. Teoksissa on käytetty muun muassa erilaisia lankatekniikoita, huovutusta, kirjontaa ja string artia. Lapset ovat kovin innoissaan töistä”, kertoo Pirkkalassa ja Tampereella työskentelevä Salonen.
Kirjastokin otti avosylin työt vastaan. Salonen iloitsee, että kirjaston seinälle on kiinnitetty teosten kiinnitystä helpottavat vaijerit näpsäläisten teoksia varten.
”Toivottavasti uusia näyttelyitä nähdään seinillä siis jatkossakin ja mahdollisimman moni innostuisi käymään meidän näyttelyä katsomassa.”
Näpsä on tehnyt yhteistyötä eri kirjastojen kanssa tehtiin jo alkusyksystä. Silloin näpsäläiset kävivät piilottelemassa kirjojen väleihin tekemiään omituisia kirjanmerkkejä.
KULUVAN lukuvuoden teemana Näpsässä on omituiset käsityöt. Teemaa on lähestytty näyttelyn töissä juuri omistuisten materiaaliyhdistelmien kautta.
”Tehdään vaikka ristipistoja kovalle kapalevylle, eikä pehmeälle kangasmaiselle pohjalle. Tai yhdistellään pehmeitä ja kovia materiaaleja kuten villalankaa ja paperinarua, nauloja ja lankaa, kirjontaa tai villaa ja puun kaarnaa”, Salonen selventää.
Teema jatkuu lukuvuoden mittaan niin, että näpsäläiset tekevät esimerkiksi omituisia eläintyynyjä. Niissä yhdistyy eri eläinlajeja ja tuloksena on uusi, outo eläin. Esimerkiksi linnun yläruumis yhdistetään kalan pyrstöön.
”Tai savitöissä yhdistellään omituisiin savikippoihin muita materiaaleja, vaikka paperinarusta ’hiukset’, langasta kansi tai vaikka rautalankaa ja helmiä koruiksi. Koitetaan siis ajatella vähän laatikon ulkopuolelta”, Salonen sanoo.
PIRKKALASSA opiskelee Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsässä taiteen perusopetuksen parissa tällä hetkellä lähes 68 oppilasta. Opetusta annetaan Nuolialan ja Toivion kouluilla sekä Soljan lastentalolla. Opetusta on tarjolla sekä lapsille että aikuisille.
Pirkkala 100 v -syysnäyttely Pirkkalan pääkirjastolla 1.11-30.11. Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 1.11. klo 18-18.45.